Extra parkeerterrein bij Bentwoud moet tekort aan parkeerplaatsen oplossen

Foto: Van der Spek

BENTHUIZEN - Benthuizen kampt met een tekort aan parkeerplaatsen bij het Bentwoud en voor het personeel van hoveniersbedrijf Van der Spek. Daarnaast zijn er ook problemen met de inrit bij Hoogeveenseweg (N209). De gemeente Alphen aan den Rijn wil deze kwesties oplossen met onder andere het uitbreiden van het aantal parkeerplaatsen.

De gemeente wil een openbaar toegankelijk parkeerterrein realiseren bij de noordelijke ingang van het Bentwoud met 120 parkeerplaatsen voor bezoekers van het Bentwoud en kantoorpersoneel van M. van der Spek Groep. Dat moet de oplossing zijn voor het tekort aan parkeerplaatsen. Momenteel is er plek voor veertig auto's.

Plan voor dagtoerisme

De gemeenteraad had in 2022 het plan Bentpoort voor dagtoerisme in het Bentwoud. De bedoeling was dat er een 'recreatieve hotspot' zou komen met een horecagelegenheid, een jeugdherberg, buitensport, fietsverhuur, spelen in de natuur, tochten, een theaterheuvel, kinderboerderij, insectenhotels en natuureducatie.

Hoveniersbedrijf Van der Spek is eigenaar van de locatie voor het project aan de aan de rand van het Bentwoud. De stukken grond liggen liggen ten westen van de noordelijke ingang van het Bentwoud en ten zuiden van de rotonde Hoogeveenseweg/Gemeneweg tussen Boskoop en Benthuizen.

Deze extra parkeerplekken maken deel uit van het plan.

Voorontwerp rotonde bij kruising Hoogeveenseweg

Naast het aanpakken van het tekort aan parkeerplaatsen, wil de gemeente ook de kruising van de Hoogeveenseweg bij Benthuizen veiliger maken. De provincie Zuid-Holland en de gemeente hebben de opdracht aan een ingenieursbureau gegeven om een ontwerp te maken van een rotonde.

Het ontwerp moet voor de zomer van 2024 klaar zijn. Aan de hand van het onderzoek wordt bepaald of en wanneer de provinciale weg op deze plek wordt aangepast. Het opstellen van het voorontwerp kost 100.000 euro. De provincie en gemeente hebben besloten om de kosten fifty-fifty te verdelen.

Lees ook: Plan voor dagtoerisme in Bentwoud: horeca, herberg, fietsverhuur en insecten

Lees ook: Onderzoek gevaarlijke splitsing N209 in Benthuizen: ‘Rotonde als beste optie uit de bus’