Familielid moordenaar Esmee vrijgesproken van tegenwerken politieonderzoek

Foto: John van der Tol

HAZERSWOUDE-RIJNDIJK - De achtertante van Olivier van de G. is donderdagmiddag vrijgesproken van tegenwerking van het politieonderzoek. De vrouw zou volgens het OM getuigen hebben proberen te beïnvloeden, maar de rechtbank vindt dit niet bewezen. De Leidse turnleraar Van de G. is veroordeeld tot twaalf jaar cel en tbs vanwege het doden van de 14-jarige Esmee.

Esmee uit Hazerswoude-Rijndijk werd in 2021 op oudejaarsdag levenloos gevonden in een parkje in Leiden. De destijds 32-jarige Olivier van de G. werd even later aangehouden voor de moord op de tiener.

De 80-jarige achtertante van Van G. probeerde volgens het Openbaar Ministerie (OM) gedurende het politieonderzoek de moeder van de turnleraar te beïnvloeden, dat zou ze ook bij een andere vrouwelijke getuige gedaan hebben.

Forensisch psychiater

De vrouw uit Amsterdam is een forensisch psychiater, die op de hoogte was van de werkwijze van de politie. Met deze kennis zou ze hebben geprobeerd het politieonderzoek naar Van de G. tegen te werken.

'Mevrouw heeft op ontoelaatbare wijze haar deskundigheid aangewend', zei de officier van justitie twee weken geleden tijdens de zitting tegen de achtertante. Tegen haar werd twee maanden cel voorwaardelijk geëist. Het OM baseerde haar beschuldigingen op basis van afgeluisterde telefoongesprekken.

Familie niet op eigen initiatief benaderd

De rechtbank vindt dat er te weinig bewijs is dat de achtertante heeft geprobeerd de moeder van Van de G. en de andere vrouw te beïnvloeden. Wel zou ze de familie van Van de G. met 'advies en steun' hebben bijgestaan, maar dat gebeurde op verzoek van de familie. De vrouw zou de familie niet op eigen initiatief hebben benaderd.

De gesprekken waar het OM naar verwijst, zijn volgens de rechtbank niet meer dan 'momentopnames', waaruit niet kan worden opgemaakt dat de vrouw de bedoeling had het politieonderzoek tegen te werken.

Lees ook: ‘Familielid moordenaar Esmee probeerde politieonderzoek tegen te werken’