Gepubliceerd op 22 Mei 2020 om 15.21 uur

Floor Vermeulen stapt niet op als gedeputeerde na fiasco met Boskoopse hefbrug

BOSKOOP - Je bent geboren in Boskoop, woont daar tot op de dag van vandaag en kijkt nota bene uit op de hefbrug die je nog wel eens fataal kan worden als provinciegedeputeerde. Floor Vermeulen (35) is sinds 2015 politiek verantwoordelijk voor alle bruggen in Zuid-Holland en dus ook voor het fiasco met de Boskoopse hefbrug. De VVD'er is zelf niet van plan om af te treden en hoopt dat Provinciale Staten hem het vertrouwen gunt om het tij te doen keren.

Afgelopen woensdag bevestigt de provinciale onderzoekscommissie Eenheid van Audit en Advies (EEA) dat de provincie sinds 2012 weet dat de hefbrugconstructie niet veilig is. Het toenmalige projectteam dat in die jaren het groot onderhoud aan de hefbruggen in Alphen aan den Rijn, Boskoop en Waddinxveen moet coördineren, wordt daarop gewezen als onderzoeksbureau Oranjewoud analyseert of twee aparte voetpaden aan de hefbrug in Waddinxveen kunnen worden gehangen.

In Boskoop is dat in 1990 al gebeurd, ruim een decennium later wil Waddinxveen hetzelfde. Maar de staalconstructie van de hefbrug is daar niet op berekend en vereist versteviging. Dat moet met terugwerkende kracht óók in Boskoop gebeuren, drukt het onderzoeksbureau de provincie op het hart. In Waddinxveen gebeurt het wel, in Boskoop niet. De projectleider van de provincie vindt het versterken van 'de hef' in Boskoop te duur en besluit om niets te doen.

Onbegrijpelijke beslissingen

Toenmalig provinciegedeputeerde Ingrid de Bondt (VVD) wordt door de projectleider - voor zover vast te stellen is - niet op de hoogte gebracht van het feit dat de brugconstructie gevaarlijk is en het projectteam zelfstandig besluit om bepaalde aanbevelingen voor de Boskoopse oeververbinding niet over te nemen.

Een reeks onbegrijpelijke beslissingen, zegt Vermeulen nu. Zelf stelt hij niet op de hoogte te zijn geweest van de gevaren. 'Ik ben hier verantwoordelijk voor, ook voor het handelen van mijn voorgangers en de ambtelijke organisatie. Los van of ik het heb geweten, ik had het wel moeten weten. Dat is heel erg ernstig. Daar voel ik mij verantwoordelijk voor.'

Vermeulen volgt De Bondt in 2015 op als gedeputeerde. Het groot onderhoud aan de drie hefbruggen over de Gouwe is dan net afgerond. 'Ik ben er altijd van uitgegaan dat dat op een goede manier is gebeurd. Ik vind dat je daar ook van uit moet kunnen gaan. Want groot onderhoud is voor een periode van tien jaar.'

Vertrouwen

Volgens Vermeulen is er sinds zijn aantreden geen reden geweest om te twijfelen aan de veiligheid van de Boskoopse hefbrug. Totdat in 2019 roestplekken worden geconstateerd en een second opinion uitwijst dat het goed mis is met de 85 jaar oude brug.

Aan zijn ontslag indienen, denkt Vermeulen echter niet. De provinciegedeputeerde hoopt dat zijn kordate handelen - door de hefbrug op 10 oktober 2019 a la minute af te sluiten nadat uit de second opinion blijkt dat de constructie het zou kunnen begeven - en de aanbevelingen die omarmd worden waardoor de provincie het onderhoud aan alle bruggen verbetert, tot goedkeuring kan rekenen. Hij wordt gesteund door het college van Gedeputeerde Staten.

'Ik ben politiek verantwoordelijk en we moeten keihard werken om de verbeteringen door te voeren. Die conclusie trek ik. Ik heb er vertrouwen in dat we dat gaan doen, het college heeft daar ook vertrouwen in en hopelijk heeft Provinciale Staten daar ook vertrouwen in. Ik ga ervan uit dat met wat ik heb gedaan en ga doen, dat ik dat vertrouwen verdien.'

'Heel kwalijk'

Vijf jaar oud is Vermeulen als in 1990 aan beide kanten van de hefbrug in zijn woonplaats Boskoop voetpaden worden gehangen. Dat gebeurt zonder de constructie te versterken. Of men op dat moment geweten heeft dat de brug de zware voetpaden eigenlijk niet aankan, valt niet meer te achterhalen. Wat wel duidelijk is, is dat de provincie er in 2012 op is gewezen en dat het tot het najaar van 2019 duurt voordat actie ondernomen wordt.

Bijna dertig jaar lang is de hefbrug onveilig. Loopt, rijdt en vaart iedereen over de hefbrug of eronderdoor. Ook Floor Vermeulen. 'Ik kan me nog herinneren dat ik met mijn vader over de Gouwe voer en dat net die dingen eraan gehangen waren.' Ook al is Vermeulen dan nog te jong om überhaupt te weten hoe hij het woord 'hefbrug' schrijft, hij is er nu wel verantwoordelijk voor. 'Ik heb naar eer en geweten gehandeld. Maar ik had het wel moeten weten en mijn voorgangers ook. Dat is heel kwalijk.'

advertentie
 
advertentie