Gemeente ontbindt contract Centrum-Zuid, renovatie winkelgebied terug naar af

BOSKOOP - Het winkelcentrum in Boskoop wordt voorlopig niet gerenoveerd. De gemeente Alphen aan den Rijn heeft het contract met projectontwikkelaar Leyten beëindigd. Beide partijen konden niet tot overeenstemming komen over een doorstart van het renovatieplan voor Centrum-Zuid.

Anderhalf jaar geleden maakte wethouder Gerard van As (Nieuw Elan, ruimtelijke ontwikkeling) bekend dat de gemeente samen met de projectontwikkelaar een nieuw plan ging opstellen. Op raadsvragen van CDA en GroenLinks antwoordt Van As dat dit niet gelukt is. 'Die plannen zijn op basis van financiële uitgangspunten niet uitvoerbaar gebleken', aldus Van As.

Via een marktconsultatie probeert Van As andere partijen te interesseren om met een realistisch en financieel haalbaar plan te komen voor Centrum-Zuid. Van As zegt dat dit proces stroef verloopt omdat Villa van Teylingen, aan de Koninginneweg, eigendom is van Leyten.

Albert Heijn

In 2013, voor de gemeentelijke fusie met Alphen aan den Rijn en Rijnwoude, sloot Boskoop een overeenkomst af met Leyten voor een grootse renovatie van het Boskoopse winkelgebied. Dat plan bleek twee jaar later niet haalbaar. De provincie Zuid-Holland wilde zwart-op-wit hebben wat de regionale behoefte voor zo'n winkelcentrum was en hoe de leegstand van winkelruimten aangepakt zou worden. In 2017 trok Ahold, die met supermarkt Albert Heijn de grootste trekpleister zou worden, de stekker uit het project.

Lees ook: Gemeente en projectontwikkelaar gaan nieuw plan Centrum-Zuid opstellen