Gemeenteraad Leiden zet streep door plan 333-meter ijsbaan

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De nieuwe ijsbaan in Leiden gaat geen 333-meter baan maar een 250-meter baan worden. Dat bleek donderdagavond tijdens de commissievergadering van de gemeenteraad in Leiden. Een ruime meerderheid gaat op 24 januari instemmen met het plan om een schaatshal met een 250-meter baan te bouwen.

Een poging van CDA en Partij Sleutelstad om toch nog eens naar een 333-meter baan te kijken strandde. De rest van de Leidse gemeenteraad voelt daar niets voor, evenals verantwoordelijk wethouder Paul Dirkse (D66). De stemming over twee weken lijkt nog slechts een formaliteit.

Alphen debatteert volgende week

Het plan van Leiden is altijd geweest om een 250-meter baan aan te leggen. Schaatsverenigingen willen graag een 333-meter baan. Dat vindt Leiden goed, mits omliggende gemeenten meebetalen. Het benodigde bedrag wordt bij lange na niet betaald door gemeenten in de omgeving.

Of Alphen aan den Rijn bereid is om mee te betalen, wordt volgende week duidelijk. Komende woensdag is er eerst een commissievergadering, een dag later een extra gemeenteraadsvergadering. Het college van burgemeester en wethouders is tegenstander, maar de Alphense gemeenteraad is zwaar verdeeld. Het is bijna fifty-fifty.

Wat de gemeenteraad in Alphen ook beslist, het volledige bedrag dat Leiden nodig heeft zal niet op tafel komen. Daarvoor hebben teveel gemeenten nee gezegd tegen meebetalen. De Alphense voorstanders hopen dat Leiden toch overstag gaat als Alphen beslist 600.000 euro te betalen.

Lees ook: College b&w Alphen blijft bij standpunt: niet meebetalen aan ijsbaan Leiden