Gemeente stapt naar politie vanwege lekken vertrouwelijke informatie kwestie-Spies

Foto: John van der Tol

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn gaat melding maken bij de politie omdat er 'een zeer sterk vermoeden is' dat vertrouwelijke informatie is gelekt naar pers en media. Dat is donderdagavond besloten tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Met name rond de kwestie om burgemeester Liesbeth Spies' neveninkomsten zijn de voorbije twee maanden geheime documenten naar journalisten en verslaggevers doorgestuurd, onder meer naar Studio Alphen. Iets dat de gemeenteraad overigens zegt niet te kunnen bewijzen. Er wordt geen aangifte gedaan. De fractievoorzitters zijn in meerderheid tot oordeel gekomen dat aangifte doen 'geen zin heeft'.

In een zogeheten motie van afkeuring heeft de gemeenteraad onder aanvoering van SGP een statement gemaakt dat het lekken van vertrouwelijke informatie ten zeerste wordt afgekeurd. 'Alles moet in het werk gesteld worden om dit soort lekken in de toekomst onmogelijk te maken', meent SGP-fractievoorzitter Hans van Kuijk.

Werkgroep nieuwe gedragscode

Er wordt een nieuwe werkgroep ingericht om de gedragscode voor politiek bestuurders te herzien. 'Deze werkgroep neemt dit mee in haar opdracht', aldus Van Kuijk. Alle fracties in de Alphense gemeenteraad mogen één raadslid afvaardigen die plaatsneemt in de werkgroep.

De gedragscode gaat aangepast worden naar aanleiding van de ophef die in november ontstond rond de neveninkomsten van burgemeester Liesbeth Spies (CDA). Volgens de Alphense gedragscode had Spies haar volledige vergoeding uit nevenactiviteiten moeten afdragen in plaats van een wettelijk vastgesteld percentage.

Spies zegt die specifieke passage van de lokale regel niet te hebben gekend en ging ervan uit dat de landelijke richtlijn ook in Alphen gold. In de landelijke Gemeentewet staat dat een burgemeester zijn of haar neveninkomsten tot een bepaald bedrag mag houden, de rest moet afgedragen worden. Dat heeft Spies altijd gedaan.

Een advocatenkantoor heeft in opdracht van de gemeente Alphen de lokale richtlijn getoetst en geconcludeerd dat de Alphense gedragscode juridisch niet stand houdt. De nieuwe Alphense gedragscode zal in lijn komen te liggen met de landelijke richtlijn. De regels gelden niet alleen voor de burgemeester, ook voor alle wethouders en raadsleden.

Commissie integriteit

Het verzoek van RijnGouweLokaal en SP om ook een permanente commissie integriteit in te stellen, kon donderdagavond niet rekenen op een meerderheid in de gemeenteraad. Onder andere de coalitie blokkeert de komst van deze commissie op dit moment, omdat zij eerst de aanbevelingen van de werkgroep wil afwachten.