Gepubliceerd op 07 April 2020 om 11.38 uur

Herbenoemingsprocedure burgemeester Spies start, uiterlijk in augustus uitsluitsel

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Uiterlijk half augustus moet de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn hebben besloten of zij door wil met Liesbeth Spies (CDA) als burgemeester. Op 15 december loopt Spies' eerste termijn af. Het is aan de gemeenteraad om te beslissen of zij wil dat Spies opnieuw voor zes jaar wordt benoemd.

De gemeenteraad stelt een raadscommissie in die het functioneren van de burgemeester beoordeelt. Dat is een standaardprocedure. Het belangrijkste uitgangspunt is dat Spies moet hebben voldaan aan de verwachtingen op basis van de destijds opgestelde profielschets. Ook worden de jaarlijkse evaluatiegesprekken tussen de burgemeester en fractievoorzitters meegewogen.

Vorig jaar oktober heeft de gemeenteraad voor het eerst met commissaris van de koning Jaap Smit van de provincie Zuid-Holland gesproken over de herbenoeming van Spies.

Spies wil burgemeester blijven

Als het aan burgemeester Spies zelf ligt, is ze ook volgend jaar burgemeester. 'Ik heb altijd gezegd dat ik het een feest vind om burgemeester van Alphen aan den Rijn te mogen zijn en dat ik hoopte dat dat niet tot zes jaar beperkt zou blijven. Dat is precies het gesprek dat ik vanaf volgend jaar met de gemeenteraad en de commissaris van de koning ga voeren', zei de geboren en getogen Alphense in december.

Haar wens om in Alphen burgemeester te blijven, bevestigde ze in januari nogmaals door afwijzend te reageren toen haar naam werd genoemd als nieuwe burgemeester in Den Haag: 'Ik vind Den Haag een prachtige stad en hoop dat de stad een goede nieuwe burgemeester vindt. Ik wil burgemeester in Alphen aan den Rijn blijven.'

Lees ook: Liesbeth Spies hoopt op tweede termijn als burgemeester van Alphen aan den Rijn

advertentie
 
advertentie