Historisch voetbalbesluit: eerste elftal AVV Alphen naar zaterdag

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het eerste elftal van AVV Alphen gaat volgend seizoen op zaterdag voetballen. Tijdens een extra algemene ledenvergadering stemden woensdagavond 39 mensen voor de overstap. Er waren drie tegenstemmen.

Voetbalbond KNVB maakt het voor clubs mogelijk om volgend seizoen eenmalig de overstap te maken van het zondag- naar zaterdagvoetbal (of andersom) én om op hetzelfde niveau te blijven spelen. Dat geldt voor alle verenigingen met een eerste elftal dat uitkomt in de eerste, tweede, derde of vierde klasse. De deadline ligt op 1 oktober.

In het verleden betekende een vrijwillige overstap van het zondag- naar het zaterdagvoetbal dat een team verplicht in de allerlaagste afdeling moest starten, ongeacht het niveau waar de ploeg 's zondags speelde. Daar ziet de KNVB nu van af, omdat de belangstelling voor het zondagvoetbal in rap tempo afneemt onder spelers.

Uit een enquête die recent door het bestuur gehouden is onder de spelersgroep van Alphen, blijkt dat 80 procent de switch van het zondag- naar zaterdagvoetbal wil maken. Tenzij Alphen dit seizoen promoveert of degradeert, komt de 112 jaar oude club volgend seizoen uit in de zaterdag-derde klasse. Ook het tweede elftal gaat op zaterdag spelen.

Deze zelfde overstapvraag lag tijdens twee eerdere algemene ledenvergaderingen in 2019 en 2020 ook op tafel, maar toen blokkeerden de leden van AVV Alphen een overgang. Op de clubwebsite verklaarde AVV Alphen deze zomer nog gen plannen te hebben om naar het zaterdagvoetbal over te stappen met het eerste elftal en de recente besluiten in de algemene ledenvergaderingen te respecteren. Het bestuur heeft na de raadpleging onder de spelers toch besloten om de overstapkeuze voor de derde maal voor te leggen aan de leden.

Dat betekent dat Alphense Boys volgend seizoen de enige voetbalvereniging uit de gemeente Alphen aan den Rijn is met een eerste elftal op zondag. De KNVB staat horizontaal overstappen naar de zaterdag-hoofdklasse niet toe. Ook vrijwillig degraderen naar de zaterdag-eerste klasse mag niet.

Lees ook: Alphense Boys mag van KNVB niet naar zaterdag-eerste klasse, AVV Alphen blijft op zondag