Deel tennisbanen Nieuwe Sloot afstoten, Nieuwe Sloot verhuizen of ballonhal bij TEAN

Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Als het aan het college van burgemeester en wethouders in Alphen aan den Rijn ligt, en aan - op dit moment - een meerderheid van de gemeenteraad, verhuist tennisvereniging TEAN naar de accommodatie van de gelijknamige tennisvereniging Nieuwe Sloot. Tenzij er dit kalenderjaar nog een alternatief plan komt om de gemeente Alphen te compenseren voor de 4,2 miljoen euro waar zij garant voor staat. Zo niet, dan moet TEAN wijken voor woningbouw waarmee die garantstelling wordt bekostigd.

De gemeente Alphen heeft voor 4,2 miljoen euro aan bankgaranties afgegeven voor SAT (Stichting Alphens Tennispark), de noodlijdende overkoepelende organisatie die beide tennisaccommodaties beheert. SAT dreigt per 1 januari 2020 failliet te gaan. Beide tennisverenigingen zouden zelf ook meegesleurd worden met een eventueel faillissement. Tijdens een hoorzitting, woensdagavond in het gemeentehuis, konden tennisbestuurders en andere belanghebbenden hun tegenvoorstellen presenteren aan de gemeenteraad.

Ballonhal op buitenbanen TEAN

De tegenvoorstellen. 'Ons voorstel is dat er woningen gebouwd worden op een deel van het Nieuwe Sloot-complex en dat wij op de Prins Bernhardlaan kunnen blijven. De afwatering en de verlichting op ons huidige complex moeten vernieuwd worden door de gemeente Alphen', meent Peter Chaudron (voorzitter TEAN). TEAN heeft financiële middelen om mee te betalen. 'En als je een ballonhal over de buitenbanen plaatst, is dat een goedkoop alternatief voor indoortennis', verwijst Chaudron naar de verlieslijdende Nieuwe Sloot-accommodatie. 'Dan is ons complex twaalf maanden per jaar in gebruik in plaats van zeven.'

Als TEAN heel het jaar open is, zou de tennisvereniging een meer sociaal karakter kunnen krijgen en een buurthuisfunctie kunnen vervullen. Met het Wellantcollege kan een samenwerking aangegaan worden om een deel van de TEAN-locatie als proeftuin te gebruiken. Koosje de Koeier wil vanuit een ander oogpunt dat TEAN aan de Prins Bernhardlaan blijft: 'TEAN in combinatie met het Bospark is de groene long van het Alphense stadshart, eigenlijk het groene hart van onze stad in het Groene Hart. Daar moeten geen woningen komen.'

Nieuwe Sloot verhuizen en huizen bouwen op huidige plek

'Wij staan best open voor een verhuizing binnen de stad Alphen', zegt Willy Spanjer van tennisvereniging Nieuwe Sloot op haar beurt. Op de grond van de huidige Nieuwe Sloot-locatie kunnen dan woningen gebouwd worden. Met die financiële opbrengsten kan én de bankgarantie betaald worden én een nieuw tenniscomplex voor Nieuwe Sloot gefinancierd worden. TEAN hoeft dan niet te verhuizen. De tennisvereniging Nieuwe Sloot wil zich het liefst losweken van het tenniscentrum Nieuwe Sloot en een eigen clubgebouw.

Omdat het probleem zit op de accommodatie van Nieuwe Sloot, moet het probleen ook daar opgelost worden, vindt SAT-voorzitter Godard Kloos. SAT stelt voor om een deel van de Nieuwe Sloot-banen af te stoten zodat de gemeente Alphen daar woningen op kan bouwen. Dat plan lijkt om dit moment het meest kansrijk en wordt financieel doorgerekend door de gemeente Alphen. Het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad nemen in november of december een besluit.

'Kritisch geluid werd door SAT nooit gehoord'

Een verwijt van de gemeente Alphen richting de voorzitters van beide tennisverenigingen is dat zij als onderdeel van SAT nooit hebben ingegrepen toen de financiële problemen zich opstapelden. 'Het kritische geluid van deze voorzitters werd nooit gehonoreerd in het SAT-bestuur', stelt TEAN-voorzitter Peter Chaudron, die woensdagavond aan de gemeenteraad een door 942 mensen ondertekende petitie overhandigde om de politiek ervan te overtuigen dat TEAN niet moet verhuizen. TEAN en Nieuwe Sloot hebben hun zetel in het SAT-bestuur opgegeven.

'Wij mochten van wethouder Gert-Jan Schotanus niet praten met onze leden tijdens algemene ledenvergaderingen over de financiële problemen van SAT. Dat zou te grote gevolgen hebben voor de financiële positie van SAT', voegt Willy Spanjer, voorzitter van tennisvereniging Nieuwe Sloot, toe. 'Wij zijn in mei naar de wethouder gestapt om tegen hem te zeggen dat de werkwijze van het dagelijks bestuur van SAT ons niet bevalt.' Spanjer zegt in de maanden tot september onvoldoende geïnformeerd te zijn over de vervolgstappen.

Wethouder Kees van Velzen (CDA) weerspreekt dat op zijn beurt. Ook Peter Chaudron kan zich niet vinden in die visie. 'Er rustte sinds begin september een geheimhouding op het reddingsplan waar aan gewerkt werd, niet op de financiële problemen van SAT', aldus Van Velzen. Wel kregen de tennisvoorzitters het verzoek om niet openlijk te spreken over een naderend faillissement van SAT vanwege mogelijke schuldeisers, zegt Chaudron.