Instortingsgevaar tientallen Boskoopse huizen slaat in als een bom: ‘Het is een enorme shock’

Foto: Roos Houtman

BOSKOOP - De mededeling dat 44 woningen aan de Boskoopse Julianastraat en twee aan de naastgelegen Oranjestraat zo snel als mogelijk gesloopt moeten worden, maakt veel los. De bewoners moeten binnen drie maanden verhuizen naar een andere woning, terwijl er ondertussen veel vragen de kop opsteken.

'Als je dit alles in één woord moet omschrijven, is dit gewoon een enorme shock', vertelt Agnes, die woont in een van de 'noodlottige' huizen aan de Julianastraat. 'Het is enorm triest allemaal. Zeker omdat veel bewoners er al jaren wonen.'

Volgens woningcorporatie Woonforte verkeren de huizen in een slechte bouwkundige staat en kunnen er 'op termijn calamiteiten ontstaan'. Alle 46 huizen worden gesloopt en vervangen door eengezinswoningen. De huidige bewoners van de ruim honderd jaar oude woningen, krijgen nieuwe woonruimte aangeboden en kunnen, indien gewenst, terugkeren naar de uiteindelijke nieuwbouw. 

Ondanks het nieuws van de slechte bouwkundige staat van de woningen en de snelle sloop, is het een straat zoals elke ander: er rijden auto's en fietsers voorbij, mensen wandelen of laten hun hond uit. Ook grote vrachtwagens en bestelbussen rijden geregeld door de straat.

Foto: Omroep West

'Dat klopt dan toch niet', vindt medebewoner Joop. 'In theorie zou het hier namelijk zo in één keer naar beneden kunnen komen allemaal.'

'Als het echt zo erg is als dat de woningcorporatie zegt dat het is, dan is het redelijk om dat vrachtverkeer vanaf nu al te weren', aldus Joop. 'Er zit al een aantal scheuren in de huizen. Het zou mij niks verbazen als die door alle grote wagens groter worden.'

Boskopers naar Alphen

Het nieuws slaat in als een bom. Zo ook bij Charlotte: 'Vlak na de bijeenkomst van vorige week donderdag, toen we het nieuws hoorden, waren velen echt in paniek. Het geeft veel emoties. Ik sta ermee op en ga ermee naar bed.'

Naast het nieuws dat de huizen op instorten staan, is de kans groot dat de huidige bewoners een nieuwe woning krijgen toegewezen in Alphen aan den Rijn. Iets waar de meeste Boskopers niet blij mee zijn. 'We horen steeds dat er veel bewoners in Alphen terecht gaan komen en als echte Boskoper wil je dat gewoon niet', zegt Charlotte stellig.

Foto: Omroep West

De komende tijd zullen er gesprekken worden gevoerd met de bewoners over hun huissamenstelling. 'Op deze manier kunnen we een andere woning toewijzen die zo goed mogelijk past bij iedere situatie', legt Suzan Knipp van woningcorporatie Woonforte uit.

De bewoners van de betreffende huizen aan de Juliana- en Oranjestraat ontvangen een verhuiskostenvergoeding van ruim 7400 euro en hoeven de huur voor de huidige woning vanaf deze maand niet meer te betalen.  

Spookstraat

Ook bewoners van de koopwoningen tegenover de te slopen huurhuizen van Woonforte maken zich zorgen. 'Allereerst is het enorm triest en spannend voor onze buurtbewoners die daadwerkelijk binnen drie maanden hun huis uit moeten. Maar ook bewoners van andere woningen in de straat hebben vragen', zegt Inge, die zelf in zo'n koophuis woont.

'Als je het hebt over de Julianastraat en de Oranjestraat spreek je van typische oude Boskoopse straatjes', gaat ze verder. 'Zometeen ben je gewoon de helft van je straat kwijt. Die dynamiek gaat helemaal veranderen. Er ontstaat straks een soort 'spookstraat', waar we rekening moeten gaan houden met de veiligheid.'

Foto: Omroep West

'Dit verbroedert'

Het is juist de onwetendheid die zorgt voor actie. Zo is er een Whatsapp-groep aangemaakt, waardoor de buurtbewoners zich op een actieve manier kunnen verenigen tegen de woningcorporatie en de gemeente.

'We willen graag samen optrekken met Woonforte en de gemeente. We willen samen een plan maken en niet alleen maar kunnen reageren op een plan van iemand anders', aldus Inge, de oprichtster van de appgroep.

'Een bewoner van de straat werkt als beleidsmaker riolering bij de gemeente Alphen en weer iemand anders is stedenbouwkundige', vervolgt ze. 'Het jeukt bij allebei om met deze kwestie aan de slag te gaan en meer duidelijkheid te krijgen. Zo passen we ook onze eigen kennis en talenten toe. Iedereen helpt elkaar en dat zullen we ook altijd blijven doen. Dit alles verbroederd.'

Lees ook: Tientallen huizen in Boskoop staan op instorten, bewoners moeten woning verlaten