Kamervragen Ridderhofdrama: minister noemt geen datum afwikkeling schadevergoediningen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Demissionair minister Ferd Grapperhaus (CDA) van Justitie en Veiligheid noemt geen datum waarop alle procedures voor schadevergoedingen naar aanleiding van het schietdrama in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn op 9 april 2011 zijn afgewikkeld. Daartoe was de minister opgeroepen door Tweede Kamerlid Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging).

'Binnen de stichting en Andriessen Expertise is voldoende capaciteit beschikbaar om de complete dossiers op korte termijn te beoordelen en de schade vast te stellen', schrijft Grapperhaus in een antwoordbrief. Namens de Tweede Kamer wilde Van der Plas weten waarom, veertien maanden na het oprichten van een stichting, 'slechts' 32 van de 71 zaken zijn voltooid.

De stichting, Vergoeding slachtoffers schietincident Alphen aan den Rijn (VSSA), en schadeafhandelingsspecialist Andriessen zijn verantwoordelijk voor de afhandeling. In 2019 oordeelde de Hoge Raad dat de politie mede aansprakelijk is voor het bloedbad dat Tristan van der Vlis aanrichtte omdat aan hem ten onrechte een wapenvergunning is verstrekt.

Incompleet

Volgens Grapperhaus zijn veel dossiers van gedupeerden nog incompleet. Daardoor duurt het langer voordat hun case wordt behandeld. 'Helaas is gebleken dat een enkele belangenbehartiger deze informatie niet wenst aan te leveren', meent de minister. VSSA gaat opnieuw actie ondernemen.

Lees ook: Minister Grapperhaus op matje geroepen voor schadevergoeding Ridderhofdrama