Klimaatweek in gemeente Alphen aan den Rijn: ‘De natuur heeft ons zeker nodig’
GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – Groen denken en groen doen, dat is deze week het motto van de Nationale Klimaatweek. Ook in de gemeente Alphen aan den Rijn wordt er stilgestaan bij het klimaat. Het Huis van Duurzaamheid van Bibliotheek Rijn en Venen laat zien wat mensen zelf kunnen doen om milieu, mens en dier te helpen.
‘We besteden aandacht aan minder consumeren, dus meer tweedehands dingen kopen. Daarom organiseren we een kledingruilevent. Je kunt denken aan de circulaire economie. Eigenlijk bedrijven die hetzelfde doen, maar dan op grotere schaal. Mensen kijken naar hoe lokaal voedsel kan worden verbouwd. We hebben een duurzaamheidscafé waar mensen ideeën uitwisselen’, vertelt Patricia Lärche van het Huis van Duurzaamheid in De Ochtendshow van Studio Alphen.
Afgelopen week zijn er vier nieuwe klimaatburgemeesters aangesteld voor de gemeente Alphen aan den Rijn: Hans van Dam (81), Gerrit Hofland (58), Ilyes Machkor (31) en Ferd Schelleman (73). ‘Het zijn inwoners van de gemeente die enorm maatschappelijk betrokken zijn. Zij vragen het hele jaar aandacht voor het klimaat. Ze zijn een voorbeeld en inspirator voor ons’, legt Lärche uit.
Activiteiten tijdens Klimaatweek
In de gemeente worden er allemaal activiteiten in het teken van het klimaat georganiseerd. ‘Het is het hele jaar door belangrijk, maar in deze week wordt er wat meer aandacht aan besteed. Bij het Huis van Duurzaamheid vinden we het belangrijk om te laten zien dat het niet alleen maar moeilijk, duur en lastig is. Het kan ook verbindend en inspirerend zijn,’ zegt Lärche.
Welke activiteiten zijn er tijdens de Klimaatweek allemaal te doen in de gemeente Alphen aan den Rijn? ‘Aanstaande vrijdag hebben we een samenwerking met Parkvilla. Dan tonen we de film Boom op mijn land. Het gaat over het belang van het planten van meer bomen en struiken’, vertelt Lärche. Na afloop is er een panelgesprek onder leiding van klimaatburgemeester Ilyes Machkor en een kleine proeverij met lokale producten. ‘Er zijn ook Repair Cafés in de gemeente, we organiseren woensdag een workshop voor kinderen om je eigen aquarium te bouwen. Dezelfde avond hebben we het Duurzaamheidscafé’, somt Lärche op.
‘De natuur heeft ons zeker nodig', stelt Lärche. 'Het is goed om te beseffen dat we dit ook voor ons zelf doen. Zoals we nu hier in het westen leven, verbruiken we drie aardes terwijl we er maar één hebben. Het is belangrijk voor ons welzijn en voor het welzijn van de aarde, de dieren en iedereen om ons heen om goed voor de aarde te zorgen.’
Lees ook: Doel niet gehaald, maar het gaat wel beter met duurzaamheid in Alphen aan den Rijn