Leonie van Vliet ziet estafettefinale Olympische Spelen uitlopen op deceptie

ALPHEN AAN DEN RIJN - De Nederlandse estafettedames zijn vrijdag niet gefinisht in de olympische finale van de 4x100 meter. De wissel tussen Nadine Visser en Dafne Schippers ging niet goed, Visser kreeg het stokje niet bij Schippers. Net als in de series moest de Alphense Leonie van Vliet (28) genoegen nemen met een rol als reserve.

Oranje plaatste zich in de nacht van woensdag op donderdag (Nederlandse tijd) met de hakken over de sloot voor de eindstrijd. Een moeizame wissel, ook toen tussen Visser en Schippers, werd Nederland bijna fataal. Evenals tijdens de voorrondes koos de Atletiekunie voor de startopstelling Nadine Visser - Dafne Schippers - Marije van Hunenstijn - Naomi Sedney.

Jamaica veroverde het goud in 41,02. Verenigde Staten (41,45) en Groot-Brittannië (41,88) werden tweede en derde. Nederland was een outsider voor een medaille, maar had het nationale record met een halve seconde moeten aanscherpen om in de buurt van brons te komen.

Reserve

Voor Van Vliet blijft haar eerste Olympische Spelen beperkt tot een rol als reserve. Ze was ook afgereisd naar de Japanse hoofdstad Tokio als reserve. Toen Jamile Samuel (hamstring) geblesseerd uitviel, kreeg Van Hunenstijn de voorkeur boven Van Vliet.

Lees ook: Tandarts Leonie van Vliet als atlete naar de Spelen: 'Van mijn beste kant laten zien'