Maureen Koster doet zaterdag na 20 maanden limietpoging Olympische Spelen

BOSKOOP/ALPHEN AAN DEN RIJN - Maureen Koster gaat aanstaande zaterdag proberen de limiettijd voor de Olympische Spelen te slechten. Daarvoor moet de 28-jarige Boskoopse op de 5000 meter onder de vijftien minuten en tien seconden lopen. De zevenvoudig nationaal kampioene wil dat doen tijdens de Next Generation Athletics in Nijmegen.

Twintig maanden moest Koster wachten op een limietpoging. Sinds de uitbraak van de coronapandemie vorig jaar maart is er geen vijf kilometer-wedstrijd geweest. De laatste 5000 meter die Koster liep en waarbij ze een olympisch startbewijs in de wacht kon slepen, was op 2 oktober 2019 tijdens de wereldkampioenschappen in Doha (Qatar). Destijds viel ze.

Uiterlijk eind juni moet Koster voldaan hebben aan de 15.10,00. Lukt dat niet, volstaat een plek in de top-32 van de wereldranglijst. Mochten meer dan drie Nederlandsen aan de olympische kwalificatie-eis voldaan hebben, moet Koster zorgen dat ze tot de beste drie behoort omdat elk land per discipline maximaal drie deelnemers mag afvaardigen.

Tweede Olympische Spelen

Voor de tweede keer in haar carrière wil Maureen Koster naar de Olympische Spelen. In 2016 was ze overtraind en strandde de winnares van het brons op de Europese kampioenschappen indoor al in de series van de 1500 meter. Nu focust Koster zich op de 5000 meter. Haar grote doel is op 2 augustus de olympische finale te lopen in Tokio (Japan).

Lees ook: Maureen Koster valt door eigen schuld in EK-finale maar ziet bevestiging vorm richting olympische kwalificatie