Opnieuw drama voor Maureen Koster: ze valt op 5000 meter WK atletiek

Foto: Bjorn Paree

BOSKOOP/ALPHEN AAN DEN RIJN - Maureen Koster is donderdag gevallen tijdens de series van de 5000 meter op de wereldkampioenschappen atletiek in Doha (Qatar).

De 27-jarige Boskoopse liep een sterke wedstrijd totdat ze in de slotfase van haar vijf kilometer-race viel toen ze in aanraking kwam met een andere atlete. Hoe dat kon gebeuren, is niet te zien op televisiebeelden. De gedesillusioneerde Koster heeft zelf nog geen tekst en uitleg gegeven.

Koster had als doel om de finale van de WK-5000 meter te halen. Een goede race tijdens de series, en anders tijdens de finale, zou haar vermoedelijk ook brengen naar de Olympische Spelen volgend jaar zomer. Dat is niet gelukt, maar in 2020 krijgt Koster nog voldoende kansen om de limiet alsnog te lopen en zich te plaatsen voor 'Tokio'.

Veel pech op grote toernooien

Het lijkt Koster niet gegeven om goed te presteren op grote toernooien. Bij de WK in 2015 stortte Koster in op de 1500 meter. Een jaar later stond Koster als titeloutsider aan de start op de 5000 meter tijdens de EK in Amsterdam, maar werd op de avond van de finale ziek.

Bij de Olympische Spelen, later dag jaar, stond ze vertraind aan de start en kon daardoor geen topprestatie leveren. In de series van de 1500 meter werd Koster al uitgeschakeld. Ze besloot zich daarop terug te trekken voor de vijf kilometer.

Voor de WK in 2017 moest Koster zich geblesseerd afmelden, op de Europese kampioenschappen in 2018 werd de meervoudig nationaal kampioene fraai achtste. Op grote indoortoernooien, zoals de EK in 2015 (derde) en WK in 2016 (vierde), haalde Koster grootse resultaten.

Lees ook: Maureen Koster één jaar voor Olympische Spelen: 'Ik ga voor finaleplek'