Gepubliceerd op 18 Juli 2019 om 20.01 uur

‘MFA’ Zwammerdam overleeft opnieuw politiek debat, eindstreep in zicht

ZWAMMERDAM - Niet voor het eerst beslist de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn dat de nieuwe multifunctionele accommodatie (MFA) in Zwammerdam gebouwd mag worden. De voorbije jaren kwam er steeds een nieuwe kink in de kabel waardoor de definitieve besluitvorming op zich liet wachten. Nu is de nieuwbouw weer een grote stap dichterbij.

Omdat het nieuwe dorpsgebouw 1,5 miljoen euro meer gaat kosten dan was begroot, moest wethouder Kees van Velzen (CDA) opnieuw terug naar de gemeenteraad om toestemming te krijgen het benodigde extra geld uit te geven. De MFA wordt het onderkomen van basisschool Oranje Nassau (inclusief gymzaal), de kinderopvang, het buurthuis en bijna twintig maatschappelijke organisaties in het dorp. Ook het clubhuis van de voetbalvereniging maakt deel uit van de MFA, evenals de brandweerkazerne.

Een ruime meerderheid is het er mee eens dat de MFA 1,5 miljoen euro duurder uit mag vallen. De totale kosten bedragen ruim 6 miljoen euro. Door alle organisaties onder te brengen onder één dak, verwacht het gemeentebestuur 1 à 2 miljoen euro goedkoper uit te zijn dan als er allemaal losse onderkomens gebouwd zouden komen.

Is de nieuwbouw nu definitief?

Nee, nog niet. De aanbesteding moet nog gedaan worden en de exacte exploitatiekosten moeten nog worden vastgesteld. Als dat allemaal binnen het budget past, komt de MFA er. Al kan een eventuele gang naar de Raad van State, omdat er ook tegenstanders zijn, nog wel de nodige vertraging opleveren en in theorie zelfs het volledige plan blokkeren.

In het gunstigste geval kan over twee jaar de nieuwe MFA, waar de politiek sinds 2013 al over discussieert, in gebruik genomen worden.

Stemming gemeenteraad

Voor (35): Nieuw Elan (9), VVD (6), CDA (6), GroenLinks (4), D66 (3), PvdA (2), SP (2), ChristenUnie (2), Wijken & Kernen Belangen (1).

Tegen (3): Beter Alphen (1), SGP (1), RijnGouweLokaal (1).

38 van de 39 raadsleden waren aanwezig.

Hieronder kun je onze televisiereportage bekijken en de volledige interviews terugluisteren.
advertentie
.
advertentie