Nieuw plan om kinderboerderijen open te houden: o.a. extra subsidie

Kinderboerderij Bospark Foto: Michel Looyenstein

ALPHEN AAN DEN RIJN/BOSKOOP - Extra subsidie, investeringen in duurzaamheid en 'slimme samenwerkingen' moeten de problemen van de kinderboerderijen verhelpen. Dat stelt wethouder Leo Maat (GroenLinks) in een nieuw plan dat hij heeft opgesteld.

Om de financiële en personele tekorten bij SAK op te lossen, wil het college van burgemeester en wethouders 20.000 euro extra subsidie per jaar aan de stichting verlenen. Het plan is ook om te investeren in duurzaamheid, zoals het plaatsen van zonnepanelen bij de kinderboerderijen, om een kostenbesparing te realiseren. 

Daarnaast moeten 'slimme samenwerkingen' ervoor zorgen dat het personeelsbestand verhoogd kan worden. De Alphense gemeenteraad neemt op een later moment een definitief besluit over de plannen voor de kinderboerderijen.

Hertenkamp

De wethouder had eerder het plan om de kinderboerderij in het Bospark om te dopen tot hertenkamp. Stichting Alphense Kinderboerderijen (SAK) beschikt over onvoldoende middelen om de drie kinderboerderijen goed te exploiteren. Door de kinderboerderij in het Alphense Bospark te sluiten, zou de stichting volgens de wethouder voldoende geld overhouden om de twee andere kinderboerderijen te beheren.

Een meerderheid van de Alphense gemeenteraad vond dat geen goed plan. Zij wilde dat de kinderboerderij een kinderboerderij moet blijven. Maat moest daarna terug naar de tekentafel voor een aangepast voorstel.