Nieuwe stichting wil mountainbikeroute voor hele gezin realiseren in Bentwoud

Stichting MTB-route Benwoud - Hildamroute Foto: Iris Eelderink

BOSKOOP - Aan de Westzijde van recreatiegebied Het Bentwoud komt een speelse, veilige en familiegeoriënteerde mountainbikeroute. Om de route te realiseren, is Stichting MTB Bentwoud - Hildamroute opgericht.

De stichting is een burgerinitiatief vanuit Boskoop, Alphen aan den Rijn, Zoetermeer en Waddinxveen, dat zijn oorsprong vond in 2020. Toen besloot een groepje MTB-ers te kijken of zij in het Bentwoud een mountainbikeroute konden aanleggen.

‘We wisten niet direct bij wie we moesten aankloppen met onze plannen’, vertelt Martin Eelderink namens de initiatiefnemers die inmiddels als Stichting MTB Bentwoud opereren. ‘We gingen naar de omliggende gemeentes, provincie, de Vrienden van het Bentwoud, Staatsbosbeheer en Gebruikersplatform Bentwoud. We ontdekten dat alle betrokken partijen in het Gebruikersplatform waren verenigd en besloten ons aan te sluiten.’

Gezond recreëren in de buitenlucht

Anders dan veel MTB-routes richt de Hildamroute zich niet op de sportieve prestatie, maar staat gezond recreëren in de buitenlucht en vooral veel plezier centraal. De route moet een uitdagende buitenspeeltuin op twee wielen worden waar iedereen zich, binnen zijn kunnen, durf, conditie en ambitie, kan vermaken en ontwikkelen.

Door de groeiende populariteit van mountainbiken en de bewegingsbehoefte tijdens de corona lockdowns, nam de gebruiksdruk op het Bentwoud sterk toe onder alle gebruikersgroepen. Omdat deze groepen vaak uiteenlopende wensen en verwachtingen hebben, werd de noodzaak om mountainbikers te concentreren in een deel van het recreatiegebied groter. De plannen hiervoor stonden al in de oorspronkelijke visie van het Bentwoud. Het wachten was op een initiatief, dat niet alleen de realisatie, maar ook de financiering, het langjarig onderhoud en de milieuwaarden van het recreatiegebied binnen de route wilde ontwikkelen.

Het initiatief is geen overbodige luxe voor het gebied dat sterk verwaarloosd is. ‘Er ligt zwerfafval en in het tunneltje liggen slaapzakken. We ruimen dat op en maken de tunnel onderdeel van de route. De binnenkant van de tunnel willen we, het liefst samen met scholen uit de omgeving, voorzien van een muurschildering over de historie van de Hildam.’ 

Omdat de locatie op de plek van de voormalige Hildam ligt, is de naam Hildamroute gekozen. Dit vaak vergeten, regionale verhaal leest als een kinderboek en wordt een terugkerend thema in de route. De Hildam bood de scheepvaart een alternatieve route van Rotterdam naar Amsterdam via de Rotte en doorbrak het monopolie van Gouda. De Gouwenaren, die hierdoor tolinkomsten misliepen, waren hiervan niet gediend en in 1492 reden vierhonderd gewapende Gouwenaren in het holst van de nacht naar de Hildam en vernielden de schutsluis.

Technical trail features

Het terrein verandert niet rigoureus. ‘Dat is ook de afspraak die we hebben met Staatsbosbeheer. Er komen wel technical trail features. Eenvoudige hindernissen, waar je een sprongetje kunt maken, een pumptrack, waar je niet door te trappen, maar door je lichaam te bewegen overheen gaat en natuurlijk kombochten.’

We willen de route in het vierde kwartaal van 2023 openen. Ambitieus maar haalbaar.
— Martin Eelderink

De stichting hoopt de route in het vierde kwartaal van 2023 te kunnen openen. ‘Ambitieus, maar haalbaar', weet Eelderink. 'We hebben contact met een routebouwer die veel ervaring heeft met duurzame routes. Hem willen we zo snel mogelijk contracteren. Dan kan het concept ontwerp worden uitgewerkt. De route wordt tussen de vijf en zeven kilometer. Door een stukje grond in het gebied waar niemand mag komen, zijn we beperkt in het aantal kilometers. En we hebben een begroting van 100.000 euro. Daarbij is deze routelengte goed te onderhouden met weinig mankracht.

De reacties die de stichting krijgt, zijn enthousiast. De eerste materiaalsponsors hebben zich al gemeld. ‘Voorwaarde voor ons is dat, als we beginnen, we zeker weten dat we niet alleen kunnen aanleggen, maar ook kunnen onderhouden.' Om het geld voor de aanleg van de Hildamroute bij elkaar te krijgen, is de stichting een online inzamelingsactie via GoFundMe gestart. Een bedrag doneren kan via deze link.

Lees ook: Plan voor dagtoerisme in Bentwoud: horeca, herberg, fietsverhuur en insecten