Nieuwe uitbater Theater Castellum op komst: gemeenteraad wil instemmen met aanbesteding

ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeenteraad heeft donderdagavond tijdens de commissievergadering in meerderheid aangegeven volgende week in te zullen stemmen met het collegevoorstel om de exploitatie van Theater Castellum aan te besteden. De kans is groot dat dit het einde zal zijn van het team - onder leiding van directeur Sandra Bruinsma - dat Castellum op dit moment beheert.

Al wil een aantal van de partijen de mogelijkheid openhouden om alsnog voor de huidige Castellum-organisatie te kiezen als er geen goede kandidaat uit de aanbesteding komt. Ook is de wens dat de gemeente het eerste recht tot terugkopen krijgt op het moment dat de toekomstige uitbater van het theater af wil.

Vragen bij raadsleden

Nieuw Elan, VVD, CDA, GroenLinks en ChristenUnie kunnen zich erin vinden als de gemeente gaat zoeken naar een nieuwe exploitant per 1 januari 2022. D66, SP en Beter Alphen zijn tegen het plan van wethouder Erik van Zuylen (GroenLinks) van cultuur en vinden dat de huidige Castellum-organisatie de kans moet krijgen om hun zelf opgestelde verbeterplan na de verbouwing uit te kunnen voeren.

PvdA, SGP en RijnGouweLokaal lieten nog niet in hun kaarten kijken. Zij hebben nog vragen over de randvoorwaarden waar de nieuwe exploitant aan moet voldoen. Zoals: blijven alle huidige functies en zalen in leven, en hoeveel voorstellingen worden er geprogrammeerd? Over een week, op donderdag 15 juli, neemt de gemeenteraad een besluit.

Meerdere gegadigden

Meerdere partijen hebben volgens Van Zuylen aangegeven interesse te hebben om Castellum te gaan exploiteren. Het theater is al jaren een financieel zorgenkindje van de gemeente. Sinds mei 2020 wordt Castellum grondig verbouwd. De theater en bioscoop aan het Alphense Rijnplein moeten volgend jaar januari weer opengaan.

Hieronder zijn de radio-interviews met Marjon Verkleij (CDA), Elise de Veth (VVD) en Gé Kapteijn (GroenLinks) te beluisteren.