Doek valt niet voor Castellum, gemeente betaalt miljoenen om theater brandveilig te maken

ALPHEN AAN DEN RIJN - Drie maanden later dan aanvankelijk de bedoeling was, heeft de gemeenteraad ingestemd met het brandveilig maken van Theater Castellum. Nu de benodigde 3,6 miljoen euro donderdagavond beschikbaar is gesteld, kan het theater aan het Alphense Rijnplein begin 2022 weer opengaan. Een eventuele sluiting van Castellum is daarmee van de baan.

Sinds mei van het vorig jaar wordt Castellum gerenoveerd. Vlak voor de afronding van de verbouwing bleek dat de brandcompartimentering niet overal aan de brandveiligheidseisen voldoet. De gemeenteraad wilde in november niet zomaar de portemonnee trekken omdat de gemeente Castellum al meerdere keren van financiële ondergang heeft gered.

In de voorbije maanden is onderzocht of een mini-Ziggo Dome in plaats van Castellum een alternatief zou zijn, en wat het voordeel zou zijn als het huidige Castellum wordt gesloopt en op dezelfde plek een nieuw theater inclusief woningen gebouwd wordt.

Een theaterbureau dat onderzoek heeft gedaan naar deze twee opties, concludeert dat beide keuzes tussen de 41 en 52 miljoen euro gaan kosten. De gemeenteraad plaatst vraagtekens bij die bedragen, maar wil een besluit over het brandveilig maken niet nog verder uitstellen. Daarom is besloten om de alternatieven te laten varen.

Kandidaat-koper doet bod

De gemeente Alphen aan den Rijn is in gesprek met een kandidaat-koper voor Castellum, die óók oren heeft naar de exploitatie. De gegadigde, die niet in het openbaar wil treden, heeft twee biedingen gedaan. Eén bod is om juridische redenen afgewezen, de tweede offerte is in behandeling genomen door de gemeente en vormt de basis voor verdere gesprekken. De gemeenteraad zou graag zien gebeuren dat het theater - tegen goede voorwaarden - in commerciële handen komt.

Wethouder Erik van Zuylen (GroenLinks) van cultuur neemt tot de zomer de tijd om de deal in te koppen. Lukt dat niet, dan blijft de exploitatie van het theater in handen van de huidige organisatie. De gemeente is eigenaar van het pand en de enige aandeelhouder van de organisatie.

Stemming gemeenteraad

Voor (37): Nieuw Elan (9), VVD (6), CDA (6), GroenLinks (5), D66 (3), PvdA (2), SP (2), ChristenUnie (2), Beter Alphen (1), Dorpen en Wijken Belangen (1).

Tegen (2): SGP (1), RijnGouweLokaal (1).

(39 van de 39 raadsleden waren aanwezig)

Hieronder zijn de radio-interviews met raadsleden Hans van Kuijk (SGP) en Peter Bontekoe (Dorpen en Wijken Belangen) te beluisteren.