Oplettende brandweerman redt politieagent van Cobra 6, aangifte poging doodslag

ALPHEN AAN DEN RIJN - De politieagent die een Cobra 6 naar zich toegegooid kreeg tijdens de jaarwisseling, heeft aangifte van poging doodslag gedaan. Tijdens de oudjaarsavond werden hulpverleners bekogeld met vuurwerk in de Alphense Jan Nieuwenhuijzenstraat.

Een Cobra 6, een van de meest gevaarlijke soorten vuurwerk dat bestaat en weleens wordt vergeleken met een handgranaat, werd naar een politieagent gegooid. Een brandweerman zag dat gebeuren en spoot met een straal water het explosief weg voordat het ontplofte. 'Wij zijn dankbaar dat de brandweer alert was en zo erger heeft voorkomen', schrijft de Alphense politie zaterdag op zijn facebookpagina. 'Dit soort vuurwerk zijn geen grappen meer. Het letsel dat je hiermee aan kan richten kan zeer zwaar of zelfs fataal zijn.'

Later, tijdens de nacht, zijn politieagenten en brandweerlieden opnieuw bestookt met zwaar vuurwerk toen in dezelfde straat een brand geblust moest worden. 'Helaas was de mobiele eenheid te druk op andere plekken in de eenheid en waren wij op dat moment met te weinig collega's om in te kunnen grijpen.' Daarop besloten politie en brandweer om zich terug te trekken uit het Rode Dorp.

'Op zo'n moment is er voor ons maar één prioriteit, en dat is onze eigen veiligheid en de veiligheid van de brandweer. Het is natuurlijk te gek voor woorden dat dit nodig was', reageert de politie. Geen van de hulpverleners is gewond geraakt. Burgemeester Liesbeth Spies (CDA) sprak op Nieuwjaarsdag al van volstrekt onacceptabel gedrag.

Overlast sloop woningen

Omdat de groep ratdraaiers groot was en zwaar vuurwerk op zak had, was het voor de politie niet mogelijk om hen in te sluiten en aanhoudingen te verrichten. 'Dat is het lastige en soms ook frustrerende voor de collega's die daar staan', reageert politieteamchef John Nieumeijer zaterdag tijdens de Studio Alphen Nieuwjaarsreceptie.

De Alphense jaarwisseling verloopt vrijwel ieder jaar rustig als het gaat om geweldsincidenten en agressie tegen hulpdiensten. Er was volgens Nieumeijer dan ook geen aanleiding, ondanks de recente brandstichtingen in de wijk nu oude woningen worden gesloopt, om te veronderstellen dat het mis zou gaan.

'Je ziet vaker dat als panden gesloopt worden, dat de gelegenheid soms de dief maakt. Dan denken ze baldadigheid uit te kunnen halen', relativeert de politieleider. 'De bevolking van Alphen is over het algemeen vriendelijk. Het is uit het niets dat we zo zwaar werden bekogeld en dan ook nog eens met zo zwaar vuurwerk.'

Hieronder is het radio-interview met John Nieumeijer, teamchef van Politie Alphen aan den Rijn, terug te luisteren.