Opnieuw overlast en onrust Edelstenenbuurt, hernieuwde maatregelen aanstaande

Gepubliceerd op 26 juli 2019 om 13.26 uur

ALPHEN AAN DEN RIJN - Er zijn donderdag nieuwe afspraken gemaakt over de aanpak van de overlast in de Edelstenenbuurt in Alphen aan den Rijn. Welke afspraken gemaakt zijn, gaat burgemeester Liesbeth Spies op korte termijn bekendmaken.

Bewoners van de Diamantstraat, Topaasstraat en Topaasplantsoen klagen wederom over overlast in en rond de Diamantflat. Vorig jaar zomer was er ook al veel onrust. Een man werd in elkaar werd geslagen omdat hij het opnam voor zijn gepeste kind, jongeren bekogelden de politie en tal van vernielingen werden aangericht.

Rust keerde na zomer terug

Daarop werden maatregelen getroffen door burgemeester Spies om de leefbaarheid te verbeteren. De gemeente Alphen ging dagelijks het afval opruimen op straten, de politie surveilleerde vaker, activiteiten werden georganiseerd en met preventie moest worden geprobeerd te voorkomen dat gezinnen in de problemen raakten.

En de rust keerde inderdaad terug, was de conclusie van de burgemeester in januari. Dat erkende ook De Blije Wijk, al voelde de wijkvereniging zich niet gewaardeerd. De Blije Wijk was niet te spreken over de wijze waarop de overlast werd aangepakt: 'de ogen en oren van de wijk' werden naar eigen zeggen niet betrokken en gehoord.

Ouder echtpaar met eieren bekogeld

Burgemeester Liesbeth Spies kondigde in januari al aan dat deze zomer zou moeten blijken of de maatregelen ook echt hebben geholpen. De afgelopen maand zijn echter wederom de nodige incidenten geweest, is op foto's te zien: van vernielde auto's tot stront in de portieken en geluidsoverlast laat op de avond.

Toch blijft de bereidheid om melding te maken bij de politie laag. Uit angst voor représailles, stellen flatbewoners. Een woordvoerder van de politie zegt desgevraagd dat er een handvol meldingen binnen is gekomen afgelopen maand. Exacte aantallen worden niet genoemd en ook de type meldingen worden niet geduid. Maar een van de meldingen was dat een ouder echtpaar tijdens het inladen van de auto vanuit de flat werd bekogeld met eieren.

In AD Groene Hart luidde raadslid Ank de Groot van RijnGouweLokaal donderdag de noodklok. Er moet strenger worden gehandhaafd. Als dat niet gebeurt, is de Edelstenenbuurt terug bij af, voorspelt De Groot. Ze zegt vrijwel dagelijks foto's en video's van de overlast te ontvangen.

Overleg

Diezelfde donderdag is er overleg geweest tussen onder meer de gemeente Alphen, de politie, woningcorporatie Woonforte, buurtcoaches en andere professionals die zich inzetten om de overlast in de wijk aan te pakken.

Lees ook: Maatregelen overlast Diamantflat: extra inzet jongerenwerkers, politie en boa’s

advertentie advertentie