Gepubliceerd op 20 September 2019 om 17.58 uur

Premier Mark Rutte: ‘Blij dat procedure schietdrama Ridderhof voorbij is’

ALPHEN AAN DEN RIJN - Minister-president Mark Rutte zegt blij te zijn dat er, met de uitspraak van de Hoge Raad, een einde is gekomen aan de lange juridische procedure over de aansprakelijkheid van het schietdrama in winkelcentrum De Ridderhof. 'Ik hoop voor de nabestaanden dat het enige rust brengt', zei Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

'Het verlies bij nabestaanden, voor de mensen die slachtoffers te betreuren hebben, wordt hier niet minder door', benadrukte Rutte. 'Het is nu acht jaar geleden, dit heeft onuitwisbare littekens achtergelaten. Maar ik denk dat het goed is dat deze lange procedure nu tot een einde is gekomen.' Rutte meldt daarnaast dat de uitspraak van de Hoge Raad verder bestudeerd zal worden, waarna er opvolging aan wordt gegeven. 

'De politie heeft destijds fouten gemaakt bij het verlenen van een verlof voor het houden van vuurwapens aan Van der V.', zegt Rutte. 'Dat is onderkend, en er zijn maatregelen getroffen. Er is al heel veel gebeurd naar aanleiding van eerdere gerechtelijke procedures, maar ook naar aanleiding van onderzoeken naar de verschrikkelijke aanslag in 2011.'

Schadevergoeding

Het gerechtshof heeft in 2018 juist geoordeeld dat de politie gedeeltelijk aansprakelijk is voor het schietdrama op 9 april 2011, dat heeft de Hoge Raad vrijdag besloten. Het hoogste Nederlandse rechtsorgaan gaat daarbij verder dan de uitspraak van het gerechtshof, ook andere schade dan letsel en overlijden kan mogelijk vergoed worden. 

Over de hoogte van de schadevergoeding moet in een aparte procedure nog verder worden geprocedeerd. Jurist Orlando Kadir, die tientallen slachtoffers en nabestaanden bijstaat, verwacht dat de totale schadevergoeding in de tientallen miljoenen zal gaan lopen.

Lees ook: Slachtoffers Ridderhofdrama opgelucht: ‘Eindelijk gerechtigheid’

advertentie
 
advertentie