‘Projectontwikkelaars lobbyen voor woningbouw in Alphense Gnephoek’

Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)

ALPHEN AAN DEN RIJN - Projectontwikkelaars voeren een actieve lobby bij Tweede Kamerleden om grootschalige woningbouw in de Gnephoekpolder en drie andere locaties in het groen mogelijk te maken. De ontwikkelaars hebben daar zelf de meeste grond in handen, waardoor woningbouw op die locaties hen zo'n half miljard euro kan opleveren. Dat blijkt uit onderzoek van Platform Investico en Follow The Money voor Trouw, De Groene Amsterdammer, De Stentor en het Leidsch Dagblad.

Naast de Gnephoek in Alphen aan den Rijn willen projectontwikkelaars ook bouwen in Rijnenburg bij Utrecht, Oosterwold bij Almere en Zuidplaspolder bij Rotterdam. 'Ontwikkelaars bezitten daar bijna vijftien vierkante kilometer landbouwgrond, nergens anders in Nederland hebben zij zoveel grond in handen', schrijft Platform Investico. 'De ontwikkelaars kochten deze landbouwgrond jaren geleden, speculerend op toestemming van de gemeente voor woningbouw.'

Uit het onderzoek blijkt dat Kamerleden en bewindslieden de vier polders in de afgelopen drie jaar maar liefst 274 keer hebben genoemd in twintig verschillende debatten. 'VVD-kamerlid Daniel Koerhuis diende voor elke locatie afzonderlijk een motie in, waarvan drie samen met CDA-kamerlid Julius Terpstra', meldt Platform Investico.

In totaal gaat het om ruim 15.000 vierkante meter grond. Op dit moment is dat als landbouwgrond ruim 105 miljoen euro waard. Zodra wordt besloten om daar woningbouw toe te staan, stijgt de waarde naar ruim 600 miljoen euro. Een waardevermeerdering van bijna een half miljard euro. Zowel Koerhuis als Terpstra zeggen tegen Platform Investico dat het financiële belang van ontwikkelaars voor hen nooit reden is geweest om een bouwlocatie aan te wijzen.

Minister wil knoop doorhakken

Nieuw Elan, VVD, CDA en D66 hebben in het vorige maand gepresenteerde coalitieakkoord afgesproken dat er in de komende acht jaar 7500 tot 10.000 huizen gebouwd gaan worden in de plaats Alphen aan den Rijn. Een aanzienlijk deel van deze nieuwe woningen zou in de Gnephoekpolder moeten komen.

De provincie Zuid-Holland houdt bouwen in de Gnephoek al langer tegen, maar Kamerleden van de VVD en CDA zetten de provincie onder druk. Een ruime Kamermeerderheid nam onlangs een motie aan om dat nog eens kracht bij te zetten. Minister voor Volkshuisvesting Hugo de Jonge (CDA) wil voor het einde van het jaar duidelijkheid geven over het al dan niet bouwen in de Gnephoek.

Dat de Tweede Kamer onder andere voor de Gnephoekpolder veel aandacht heeft, is volgens Léon Groenemeijer van onderzoeksbureau ABF geen toeval. 'Dat is natuurlijk het gevolg van lobby. De grondeigenaren proberen het eerst bij de gemeente en provincie, als dat niet lukt gaan ze hogerop', zegt Groenemeijer tegen Platform Investico.

Lees ook: ‘Plan B’ als alternatief voor woningbouw in Gnephoek: minder huizen en bouwen bij bedrijven