‘Plan B’ als alternatief voor woningbouw in Gnephoek: minder huizen en bouwen bij bedrijven

Foto: GroenLinks Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Niet de Gnephoekpolder, maar bedrijventerreinen moeten worden benut voor woningbouw. Bovendien hoeven er aanzienlijk minder huizen bij te komen dan de gemeente Alphen aan den Rijn voor ogen heeft. Met die uitgangspunten, gebundeld in een zogenoemd 'plan B', wil GroenLinks de woningbouwplannen uit het coalitieakkoord tegengaan. 'Dit is zeker geen laatste wanhoopspoging.'

De kersverse coalitie - bestaande uit Nieuw Elan, VVD, CDA en D66 - wil in de komende acht jaar zeker 7.500 tot mogelijk 10.000 huizen erbij bouwen. Verreweg de meeste daarvan moeten verrijzen in de Gnephoek, het poldergebied ten westen van Alphen. De provincie Zuid-Holland houdt die plannen tot op heden tegen, maar de druk op gedeputeerde Anne Koning (PvdA) neemt alsmaar toe.

Zo schaarde een meerderheid in de Tweede Kamer zich vorige maand achter een motie van regeringspartijen VVD en CDA, waarin de Gnephoek specifiek wordt benoemd als één van de vijf buitenstedelijke locaties die geschikt zouden zijn voor woningbouw. 'Hiermee komt er nog meer druk op de provincie te liggen', stelde Peter de Groot (VVD), initiatiefnemer van de motie.

Enquête onder inwoners

Als op-een-na-grootste fractie van Alphen wil GroenLinks met haar alternatieve voorstel de provincie juist 'extra munitie geven', verklaart raadslid Gé Kapteijn. De partij licht haar 'plan B' aankomende woensdag toe in een commissievergadering van de Provinciale Staten. 'Met dit plan wordt voldaan aan de behoefte en de specifieke vraag die hier is', aldus Kapteijn.

Hij verwijst allereerst naar de uitkomsten van een enquête die de gemeente onlangs hield onder een kleine drieduizend inwoners. Daaruit bleek dat Alphenaren vooral behoefte hebben aan woningen voor starters en senioren, alsmede aan sociale huurhuizen. Om aan die vraag te voldoen, richt GroenLinks zich 'waar mogelijk op hoogbouw'.

'Wij willen gewoon bouwen'

Ten tweede wil de partij dat er maximaal 5500 woningen ('vierduizend zijn er al geplot') bij worden gebouwd. Dat zijn er zeker tweeduizend minder dan in de plannen van wethouder Gerard van As (Nieuw Elan), maar net zo veel meer als de 3500 huizen die gedeputeerde Koning nodig acht. Kapteijn: 'Wij willen gewoon bouwen. Mensen die hier opgroeien en werken, moeten hier kunnen wonen.'

Dan volgt meteen de vraag: als je niet in de Gnephoek wil bouwen, waar dan wél? Daarvoor heeft GroenLinks met name bedrijventerreinen in Hoorn-West en de Rijnhaven op het oog. De partij wil ondernemingen die daar nu zijn gevestigd stimuleren te verhuizen. Zij zouden terecht kunnen in braakliggende gebieden bij de Koningin Máximabrug, of rondom de zuidelijk gelegen containerhaven.

Noordrand geen bezwaar

Mocht er alsnog extra ruimte nodig zijn voor nieuwe huizen, dan heeft GroenLinks geen bezwaar tegen het bebouwen van de Noordrandpolder, het weiland boven Alphen. Verder zijn ook het parkeerterrein bij voetbalclub ARC en het gebied tussen de Steekterweg en het spoor (vanuit Zwammerdam richting Alphen) bespreekbaar als mogelijke bouwlocaties.

'Of dit een laatste wanhoopspoging is om woningbouw in de Gnephoek te voorkomen? Zeker niet', beklemtoont Kapteijn. 'We beseffen wel dat er dit jaar een definitieve beslissing over gaat komen. En als er groen licht komt voor het bebouwen van de Gnephoek, dan zullen wij ook om moeten. Maar liever niet. Het is een ongelofelijk dure grap en er zal zeer veel tijd mee gemoeid gaan.'

Lees ook: Schreeuw om woningen in Koudekerk: ‘Het is een bejaardendorp’