Rechtszaak na grote brand boerderij Hazerswoude in 2018, over wijze van asbest verwijderen

Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)

HAZERSWOUDE-DORP - De gemeente Alphen aan den Rijn heeft een rechtszaak aan de broek hangen naar aanleiding van de zeer grote boerderijbrand in Hazerswoude-Dorp, bijna drie jaar geleden. De verzekeringsmaatschappij van het boerenbedrijf van William Jacobs, Achmea/Interpolis, vindt dat zij buitenspel is gezet door de gemeente bij het verwijderen van het asbest.

Dinsdag was de zitting bij de Raad van State. AD Groene Hart tekent op dat Jacobs lichtgewond raakte bij de brand en daardoor niet meteen in staat was om met zijn verzekeraar te regelen dat het asbest zo snel mogelijk werd opgeruimd. Die taak nam de gemeente daarom op zich, omdat het asbest in de naastgelegen woonwijk terecht was gekomen.

Toen Jacobs enkele dagen later voldoende was opgeknapt en het eerste schoonmaakwerk was verricht, stak de gemeente er een stokje voor dat de boer samen met zijn verzekeraar het resterende asbestverwijderingswerk zou organiseren. De straten en het speeltuintje waren inmiddels asbestvrij, de tuinen en daken nog niet.

Daar weigerde de gemeente aan mee te werken en schakelde op hun beurt een nieuw bedrijf in om het werk te verrichten. 'De gemeente overspeelde haar hand en zette Jacobs buitenspel. Met die bestuursdwang nam ze het recht in eigen hand en rekte bevoegdheden steeds op', bepleitte advocaat Peter Huijbregts in de rechtszaal.

Botsen

Volgens AD Groene Hart wilde de rechter tijdens de zitting antwoord krijgen op de vraag waarom Jacobs dat stokje niet mocht overnemen. 'Wij waren al eens gebotst met Jacobs en zijn verzekeraar en wilden de klus van A tot Z netjes afmaken', reageerde een verantwoordelijk ambtenaar van de gemeente.

'We hadden haast, want dat gevaarlijke spul moest zo snel mogelijk weg en we wilden geen discussie over prijzen, meerwerk en dat soort zaken.' En dat vindt de gemeente nog steeds. 'Wij hebben gedaan wat we moesten doen, onze verantwoordelijkheid genomen richting bewoners en Jacobs heeft geen euro teveel hoeven betalen.'

300.000 euro

De rekening die de gemeente uiteindelijk stuurde voor het verwijderen van het asbest bedroeg 300.000 euro. De verzekeraar vergoedde het bedrag en zegt uit principiële overwegingen de rechtszaak te hebben aangespannen. 'Wij maken vaker mee dat overheden hun plan trekken, terwijl wij ook regie kunnen voeren en gemeenten ons die kans moeten bieden.'

Binnen anderhalve maand doet de Raad van State uitspraak in deze zaak.

Lees ook: Hazerswoude opgelucht na asbestbrand: 'Iedere steen hebben ze schoongeveegd'