‘Schaatsbaan Rotterdam geïnteresseerd om 400-meter ijsbaan in Alphen te runnen’

Foto: Schaatsbaan Rotterdam

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Een partij is volgens de gemeente Alphen aan den Rijn geïnteresseerd om een tijdelijke 400-meter indoorijsbaan te exploiteren. Dat heeft een gemeentelijke projectmanager donderdag medegedeeld aan de gemeenteraad tijdens een commissievergadering. Het gaat om Schaatsbaan Rotterdam.

Schaatsbaan Rotterdam beheert een mobiele ijsbaan in Rotterdam. In de maasstad wordt 's winters al meerdere jaren een tijdelijke indoorschaatsbaan geplaatst op een drietal hockeyvelden, die tussen december en februari vanwege de winterstop toch niet gebruikt worden. Naar eigen zeggen met 200.000 bezoekers per jaar en rendabel geëxploiteerd.

Uit naam van sportwethouder Gert-Jan Schotanus (Nieuw Elan) is Schaatsbaan Rotterdam benaderd. Dat gebeurde nadat zijn politieke partij opperde om als Alphen zijnde een eigen mobiele ijsbaan aan te schaffen. Twee jaar geleden debatteerde de gemeenteraad over al dan niet meebetalen aan een permanente schaatshal in Leiden.

De beoogde locatie voor zo'n schaatsbaan was de evenementenlocatie in het Alphense Park Zegersloot. Maar het grasveld bij de t-steiger van de Zegerplas en het dagcampingterrein blijkt na onderzoek niet geschikt. Daarom wordt nu gezocht naar een plek aan de rand van Alphen aan den Rijn of een van de dorpen.

Gemeenteraad

Lang niet alle politieke partijen willen dat de ijzers ondergebonden worden. Onder meer D66, PvdA, ChristenUnie, SGP en RijnGouwLokaal zien er niets in. In een tijd dat ieder dubbeltje moet worden omgedraaid vanwege de coronacrisis, hoor je in hun ogen geen groot geldbedrag te investeren in een ijsvloer. Daarnaast zijn de lokale schaatsverenigingen niet geraadpleegd.

Voordat de gemeenteraad een oordeelt velt, wordt eerst onderzocht of een mobiele overdekte 400-meter ijsbaan überhaupt financieel haalbaar is voor Alphen. Dat moet in mei duidelijk zijn. Als het doorgaat, kan vanaf het najaar van 2022 vier maanden per jaar geschaatst worden.

Lees ook: Krijgt Alphen vier maanden per jaar overdekte 400 meter-schaatsbaan?