Alle evenementen tot 1 september verboden: Zomerspektakel en Trekkertrek naar 2021

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Alle tot 1 september geplande evenementen en festivals in Nederland worden verboden. Dat hebben premier Mark Rutte (VVD) en RIVM-directeur Jaap van Dissel dinsdagavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

Dat heeft desastreuze gevolgen voor onder meer het Zomerspektakel aan het Meer (5, 6 en 7 juni) en het Wet 'n Wild Beachfestival (8 augustus) in Alphen aan den Rijn, evenals de Koudekerkse Trekkertrek Familiedag (1 augustus). De evenementen, goed voor (tien)duizenden bezoekers, gaan niet door.

Ook de dorpsfeesten en jaarmarkten in Aarlanderveen, Hazerswoude-Dorp en Zwammerdam in juli en augustus worden door het besluit geraakt. Dat geldt ook voor Haaspop in Boskoop, dat vanwege de coronacrisis al was verplaatst van april naar juli, verschillende vierdaagsen en jeugdvakantieweken. Het Hoekstock Festival in Koudekerk aan den Rijn (juni) was al afgelast.

Reactie Zomerspektakel aan het Meer

'Vanwege de uitspraken van het kabinet kunnen we niet anders dan ons driedaagse evenement verplaatsen', maakte de organisatie van het Zomerspektakel dinsdagavond bekend. 'Uiteraard hebben we geprobeerd om het evenement na 1 september te houden, maar dat is niet gelukt. Vandaar dat we het verplaatsen naar volgend jaar en wel op 4, 5 en 6 juni 2021. Laten we er volgend jaar een mooi feestje van maken weer.'

Ook de organisaties van Trekkertrek en het Beachfestival hebben besloten niet op zoek te gaan naar een datum in het najaar, maar het festival allebei te verplaatsen naar 7 augustus 2021.