Spiegeltje, spiegeltje aan de wand. Wie heeft de mooiste hoender, cavia of fazant?

HAZERSWOUDE-DORP - Een beetje shampoo op de veertjes, wat vaseline op de pootjes en dan zijn ze er helemaal klaar voor. Tientallen kleine dieren, zoals cavia’s, duiven en kippen, gaan dit weekend tijdens de bondstentoonstelling van Kleindier Liefhebbers in Hazerswoude-Dorp met elkaar de strijd aan om de mooiste van Zuid-Holland te worden.

Tijdens de bondstelling worden de dieren van hobbyfokkers gekeurd door een jury. ‘Deze mensen kijken naar verschillende aspecten, zoals de vorm van het dier, de veren en de vacht en ook moet het dier gezond zijn’, legt Co Korsuize, voorzitter van de organisatie, uit. Zelf heeft hij een aantal speciale konijnen die meedoen met de wedstrijd.

Cavia’s zijn aan de beurt

Een groot deel van de dieren is afgelopen donderdag al beoordeeld door de jury. ‘Helaas heb ik geen prijs gewonnen met mijn konijntjes, maar ach volgende keer beter’, lacht Korsuize. Overigens hebben nog niet alle dieren een juryoordeel gekregen. De cavia’s zijn zaterdag aan de beurt.

‘Tijdens de beoordeling van een dier wordt gewerkt met een punten- en lettersysteem. De letter U staat voor uitmuntend en daar zijn 98-100 punten aangekoppeld. Daarna komt de letter F van fraai en daar hangen 95-97 punten aan. En zo gaat dat door’, legt de voorzitter uit.

Topvorm

De dieren moeten tijdens de driedaagse tentoonstelling in topvorm zijn en daarom verzorgen de meeste baasjes hun kroost maar al te goed. ‘Ze krijgen speciaal te eten en ik geef ze veel aandacht’, vertelt een fokker die bij de kooi van zijn serama staat, een kippenras uit Maleisië.

De eigenaar van het winnende dier hoeft geen grote geldbedragen te verwachten. ‘Het gaat puur om de eer’, vertelt Co. ‘Heel soms wordt er een geldprijs uitgereikt, maar daar is het voor de meeste fokkers niet om te doen.’