Steekterweg in opstand tegen komst Oekraïners: ‘Nog meer opvang? Dat steekt!’

Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Oekraïners opvangen? Prima, benadrukken bewoners van de Alphense Steekterweg. 'Maar niet in deze aantallen.' De gemeente wil maximaal 190 vluchtelingen uit Oekraïne opvangen in hun straat. Met spandoeken langs de weg maken buurtbewoners duidelijk dat ze daar niet blij mee zijn.

'Burgemeester, wethouder en miljonair, wat jullie doen is niet fair', 'Nog meer opvang? Dat steekt!' en een ultrakort 'NEE'. Het zijn enkele teksten die in zwarte letters op witte spandoeken staan. Buurtbewoners hebben hun pijlen gericht op de gemeente Alphen aan den Rijn, die gedurende vijf jaar op twee locaties aan de Steekterweg minstens 125 en ten hoogste 190 Oekraïense vluchtelingen wil opvangen.

Beoogde plekken zijn een braakliggend terrein ter hoogte van kavel 202 en een gebouw op nummer 29 dat bestemd is voor zorgverlening. Op eerstgenoemde locatie, nu nog eigendom van de provincie Zuid-Holland, moeten tijdelijke woningen worden gebouwd. Vorige week werd in het gemeentehuis een informatieavond gehouden, waarop de gemoederen hoog opliepen.

'Beklonken en beschonken'

'De gemeente probeert dit erdoorheen te duwen. Alles lijkt al beklonken en beschonken', stelt Diana Smits (52), die bijna twee decennialang in de straat woont. 'Op die informatieavond hoorden we dat ze hier al vier maanden mee bezig zijn, terwijl wij nergens in gekend zijn. Dan hebben we het idee dat er een trein in beweging is gezet, en die dendert maar door', reageert Arno Boot (55), al 25 jaar bewoner van de Steekterweg.

In de gemeente Alphen aan den Rijn moeten van het Rijk minimaal 471 opvangplekken voor Oekraïners beschikbaar zijn. Momenteel wonen meer dan 200 Oost-Europese vluchtelingen in een oude ggz-kliniek aan de Noorderkeerkring, maar dat pand wordt aan het eind van dit jaar gesloopt. Als alternatief heeft de gemeente al een asielzoekerscentrum in Alphen en opvanglocaties in Benthuizen en Hazerswoude-Dorp op het oog.

Het probleem is niet zozeer dat er oorlogsvluchtelingen moeten worden opgevangen, verzekeren de actievoerders. 'Wij hebben helemaal niets tegen Oekraïners. Of mensen van welke aard, vorm of afkomst dan ook. Absoluut niet zelfs', onderstreept Smits. 'Het is nodig om Oekraïense mensen op te vangen, dat zouden we zelf namelijk ook willen in hun situatie. Maar niet in deze aantallen.'

Alternatieve plekken

Aan de Steekterweg wonen ongeveer 800 mensen. Daar zijn in de afgelopen jaren al zo'n 200 arbeidsmigranten bijgekomen. Met nog bijna 200 vluchtelingen zou de balans ver te zoeken zijn, zeggen bezorgde bewoners. 'En wat gaat er na die vijf jaar komen? Als het starters zijn, vinden wij dat prima en tekenen we meteen bij het kruisje. Los van het aantal, want het is wel een beetje veel', betoogt Boot.

Behalve het aantal op te vangen Oekraïners vinden de buurtbewoners twee locaties te weinig. Ze pleiten voor meer verspreiding en hebben al alternatieve plekken voorgesteld. Bijvoorbeeld een boerderij verderop aan de Boskoopseweg, die te huur staat. En leegstaande woonruimtes op de bovenverdieping van twee bedrijfspanden in de buurt.

'Lusten en lasten verdelen'

Het college van burgemeester en wethouders heeft excuses aangeboden voor het feit dat een deel van de omwonenden vooraf niet geïnformeerd is over de plannen. 'Ik betreur dat in hoge mate', gaf wethouder Gerard van As (Nieuw Elan, bouwen) eind vorige maand te kennen tegenover de Alphense gemeenteraad. 'Dit mag absoluut niet meer voorkomen.'

'Zet hier in kleine aantallen Oekraïners neer, dan gaan wij die mensen steunen en helpen'

Volgens burgemeester Liesbeth Spies (CDA) wordt het steeds lastiger om opvanglocaties te vinden. 'Ik hoop ook dat mensen zich realiseren dat we de lusten en de lasten eerlijk proberen te verdelen over de hele gemeente', zei ze eerder deze week in West Vandaag. 'We kunnen dus niet eindeloos op zoek naar de locatie die volgens mij beter is, maar voor mijn buurman weer niet. Dat moeten we doorbreken.'

Tweede informatieavond

Op maandag 19 juni wordt er een tweede informatieavond gehouden. Daarvóór hebben bewoners van de Steekterweg alle fractievoorzitters van de gemeenteraad uitgenodigd om aankomende dinsdag hun zorgen met ze te komen bespreken. Twee dagen later is de vluchtelingenopvang onderwerp van gesprek in de politieke arena.

Boot: 'De trein is aan het rijden en de gemeente wil daaraan vasthouden. Dat is een beetje jammer, want ik denk dat de alternatieven goedkoper zijn en een betere acceptatie in de buurt hebben.' Smits: 'We willen laten zien wat onze zorgen zijn. En dat we niet afgeschilderd worden als asociale mensen die tegen bepaalde groepen zijn. Zet hier in kleine aantallen Oekraïners neer, dan gaan wij die mensen steunen en helpen. Want dat is óók de Steekterweg.'

Lees ook: Dorpsbewoners dienen 30 alternatieve locaties in voor tijdelijke opvang