Touwtrekken om nieuw MFA Zwammerdam lijkt voorbij, gemeente neemt nieuwe horde

ZWAMMERDAM - Na jarenlang getouwtrek lijkt de bouw van een nieuwe multifunctionele accommodatie (MFA) in Zwammerdam eindelijk werkelijkheid te gaan worden. In de nieuwe MFA moeten een dorpshuis, school, gymzaal, kinderopvanglocatie en brandweerkazerne komen.

Verschillende inwoners van het dorp hebben eerder bezwaar aangetekend tegen de bouw van de nieuwe MFA. Zij zijn onder andere van mening dat de locatie nabij de voetbalvelden en begraafplaats niet geschikt is, omdat het hun woon- en leefklimaat zou aantasten. Na een lang proces, waarbij de gemeente Alphen aan den Rijn van de Raad van State de opdracht kreeg een aantal gebreken in het bestemmingsplan aan te passen, is woensdag bekendgemaakt dat het gewijzigde bestemmingsplan definitief is. 

Nu kan de gemeente de volgende horde in het proces nemen: het aanvragen van de omgevingsvergunning. 'Daar kan ook weer beroep en bezwaar op worden ingediend, maar dan alleen technisch van aard', aldus wethouder Gert-Jan Schotanus (Nieuw Elan).

Financieel tekort

Vanwege het jarenlange gesteggel, is het de verwachting dat het nieuwbouwproject meer gaat kosten dan eerder begroot is. Onder meer vanwege gestegen materiaal- en bouwkosten. Na de aanbesteding van het project moet duidelijk worden hoe groot dat tekort is. 'Daarna vragen we de gemeenteraad om een aanvullend krediet', meldt wethouder Schotanus. Aan het ontwerp en de invulling van het MFA zegt de wethouder niets te willen veranderen.

Als alles vanaf nu volgens planning verloopt, kan in het eerste kwartaal van 2024 gestart worden met de bouw. In het derde kwartaal van 2025 moeten dan het gebouw en het openbaar gebied eromheen worden opgeleverd.