Twee miljoen euro voor slecht geïsoleerde koopwoningen: wie komt er in aanmerking?

Foto: Pixabay

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – Alphenaren die van plan zijn om hun woning beter te isoleren, kunnen binnenkort een beroep doen op een bijdrage vanuit de overheid. Er komt een nieuwe subsidie voor het isoleren van koopwoningen, die bedoeld is voor mensen die moeite hebben om de energierekening te betalen.

In totaal is er een budget van twee miljoen euro beschikbaar voor het isolatie-plan. Een deel daarvan wordt betaald door het Rijk, 1,8 miljoen euro. Daarnaast stelt de gemeente iets meer dan 130.000 euro beschikbaar, zodat er in totaal 2 miljoen te besteden is. 

Maximaal 1.460 euro terug

De subsidie is bedoeld voor energiebesparende maatregelen installeren zoals vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. ‘De regeling is ook voor doe-het-zelvers. Die kunnen kosten voor bijvoorbeeld materiaal vergoed krijgen’, vertelt wethouder Gert van den Ham.

Mensen die een huis laten isoleren, kunnen maximaal vijftig procent van de kosten terugkrijgen tot een maximum van 1.460 euro per woning. Dus als het isoleren 2.800 euro kost, krijgen de huizenbezitters er 1.400 euro van terug. Alles boven dat bedrag moeten deelnemers aan de regeling zelf bekostigen.

Ook als inwoners hun huis vanaf 1 januari 2024 hebt geïsoleerd of laten isoleren, is het nog mogelijk om een ‘tikkie te sturen’ naar de gemeente en via de subsidie de kosten vergoed te krijgen. 

Duizenden woningen slecht geïsoleerd

De maatregel geldt voor eigenaar-bewoners van slecht geïsoleerde koopwoningen die voor 1992 zijn gebouwd en een WOZ-waarde hebben lager dan het gemiddelde van 362.000 euro. Het gaat daarbij om woningen met een energielabel D, E, F of G.

In de gemeente Alphen aan den Rijn zijn er ongeveer 8.000 tot 11.000 woningen die slecht geïsoleerd zijn en een lagere WOZ-waarde hebben dan het gemiddelde in onze gemeente. Daarnaast komen mensen met eengezinswoningen en koopappartementen in een Vereniging van Eigenaren (VvE) ook in aanmerking voor de isolatie-subsidie.

Hogere subsidie voor mensen met energietoeslag

Mensen met een koopwoning die in 2022 of 2023 energietoeslag hebben ontvangen, kunnen 100 procent van de gemaakte kosten voor isoleren het terugkrijgen, tot maximaal 4.000 euro. ‘Dit geldt echter alleen voor mensen die al één of meerdere jaren binnen de spelregels van de energietoeslag spelen’, vertelt Van den Ham. In totaal is deze hogere subsidie voor 143 woningen beschikbaar.

Het totale budget van de subsidie is verdeeld over de twee doelgroepen. 1,4 miljoen euro gaat naar eigenaar-bewoners en 600.000 euro is gereserveerd voor de VvE's. Vanaf 1 juni 2024 kunnen mensen de subsidie aanvragen via de website van de gemeente. De regeling geldt tot 31 december 2025 en de gemeente hoopt dat het potje voor isolatie-subsidie eind 2026 op is gemaakt.

Lees ook: Niet voldoende animo voor Alphense armoedefonds: gemeente wil communicatie verbeteren