Van Aarlanderveen tot Zwammerdam: het programma op Koningsdag

Foto: Drumfanfare TTH

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De verjaardag van de koning wordt dit jaar gevierd met een vol programma in de gemeente Alphen aan den Rijn. Op donderdag 27 april worden er uiteenlopende activiteiten en evenementen georganiseerd door de verschillende oranjeverenigingen en oranjecomités.

Aarlanderveen

Koningsdag begint in Aarlanderveen met een optocht door het dorp met als thema ‘100 jaar Oranjecomité’. De optocht zal om 9.00 uur vertrekken vanaf het Dorpshuis. De drie mooist versierde fietsen, skelters of andere transportmiddelen kunnen na afloop rekenen op een prijs. Naast dat de optocht niet nieuw is, geldt dat ook voor de mogelijkheid om plaats te nemen aan de koffietafel in het Speeltuingebouw. Vanaf 9.30 uur is iedereen welkom, waarna ook filmopnames zullen worden getoond van vroegere dorpsfeesten. Voor de kinderen staan er verder nog verschillende activiteiten op het programma.

Eindelijk weer teruggekeerd op het programma is de Playbackshow, die om 13.00 uur van start zal gaan in zaal Vergeer. Tevens is het, net als vorig jaar, weer mogelijk om de nacht voor Koningsdag al feest te vieren in Aarlanderveen. Vanaf 21.00 uur vindt namelijk het feest ‘De Nacht van Oranje’ plaats in café Het Oude Rechthuis. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar bij het café voor 7,50 euro.

Benthuizen

De dag start in Benthuizen ook weer als vanouds met een optocht, waarvoor kinderen hun fiets kunnen versieren. Deze optocht start om 9.00 uur vanaf dorpshuis en eetcafé De Tas onder muzikale begeleiding van Drumfanfare TTH uit Hazerswoude-Dorp. Een koningsmarkt is te vinden van 10.00 tot 13.00 uur rondom appartementencomplex De Korf aan het Prins Willem-Alexanderplein. Kinderen die graag een plaatsje willen op deze kindermarkt, kunnen zich vanaf 8.30 uur melden bij de kraam van de evenementencommissie.

Nieuw op het programma is het Oranjeconcert in de Dorpskerk. Dit concert zal starten om 16.00 uur.

Boskoop

In Boskoop is gedurende deze dag weer de traditionele kleedjesmarkt te vinden in het centrum van het dorp. De kleedjesmarkt zal plaatsvinden van 10.00 tot 13.00 uur. Ook in Boskoop vindt een optocht met versierde fietsen plaats. Deze optocht start om 9.30 uur vanaf de A.P. van Neslaan. De traditionele aubade volgt gelijk na de optocht op het Raadhuisplein.

Hazerswoude-Dorp

Tijdens Koningsdag staat het terrein van Dorpshuis De Juffrouw in Hazerswoude-Dorp in het teken van allerlei verschillende activiteiten. Van 9.00 tot 13.00 uur vindt hier de traditionele kleedjesmarkt plaats. Aanmelden hiervoor kan door een mailtje te sturen naar kindervrijmarkt@drumfanfare-tth.nl. Vanaf 11.00 uur wordt de dag officieel afgetrapt met een optreden van Drumfanfare TTH, waarna de gehele dag verschillende bands en koren zullen optreden.

Om 13.30 uur start het ouder- en kindspel De Alleskunners, verwijzend naar het gelijknamige tv-programma dat te zien is op SBS 6. Aanmelden hiervoor kan door een mailtje te sturen naar koningsdag@de-juffrouw.nl.

Hazerswoude-Rijndijk

Een plantjesmarkt staat aan het begin van de dag op de planning in Hazerswoude-Rijndijk. Deze markt duurt van 8.00 tot 12.00 uur. Naast planten kan er gesnuffeld worden naar andere spulletjes op de traditionele vrijmarkt, die duurt van 10.00 tot 12.30 uur. Gedurende de middag vinden er verschillende activiteiten voor de kinderen plaats, waaronder Oudhollandse kinderspelen en kratstapelen. Vanaf 14.00 tot 16.00 uur kan er op het terras van sportvereniging Bernardus genoten worden van live muziek.

De avond voor Koningsdag, 26 april, staat er een Oranjedisco op het programma voor kinderen van basisschoolleeftijd. Om 19.00 uur zal de eerste ronde starten, die bedoeld is voor kinderen van groep 3 tot en met groep 5. Vanaf 20.30 uur zal de disco in het teken staan van de oudere basisschoolkinderen.

Koudekerk aan den Rijn

Ook in Koudekerk aan den Rijn ontbreekt op Koningsdag een optocht met versierde fietsen niet; het is altijd een vaste activiteit in veel dorpen. Om 9.30 uur zal deze optocht vertrekken vanaf de Ridderhof, waarna het om 10.00 uur tijd is voor de aubade bij de Albrechtstaete. Naast verschillende kinderspelen, is ook hier van 13.30 tot 17.00 uur de Kindervrijmarkt te vinden.

Naast de verjaardag van de koning wordt ook het twintigjarige jubileum van het Open Koudekerkse Kampioenschap Buikschuiven gevierd. Het buikschuiven vindt plaats van 14.30 tot 16.00 uur. Net als vorige Koningsdag wordt de dag afgesloten met een muziekspektakel van 16.30 tot 22.30 uur. Beide activiteiten zullen plaatsvinden in het Hofstedepark.

Zwammerdam

De gebruikelijke Reveille luidt hier in de vroege ochtend om 8.00 uur de feestelijke dag in, waarna om 9.30 uur de aubade plaatsvindt. Ook hier is het mogelijk om spulletjes te kopen en te verkopen tijdens de kleedjesmarkt van 10.00 tot 12.00 uur. Terwijl de kleedjesmarkt om 12.00 uur ten einde loopt, begint het feest voor de 55+'ers pas echt met een eigen lunch, georganiseerd door de Derde Helft Hap van voetbalvereniging Zwammerdam. Verder vindt er vanaf 14.00 uur een gezellig programma plaats in het Schreuderparkje.

Van 20.00 tot 00.00 uur is het tijd voor een reünie van Jongerencentrum Spider. De minimale leeftijd is 21 jaar en de toegang bedraagt 15 euro. Vooraf reserveren kan via spidernostalgie@gmail.com

Ook in Zwammerdam beginnen de festiviteiten al een dag eerder, namelijk op 26 april. Om 14.00 uur start Circus in de Zorg. De dag voor Koningsdag wordt afgesloten met een feest op het Kerkplein.

Lees ook: Alphen aan den Rijn kleurt weer oranje: dit is er te doen op Koningsdag