Verdachte moord Aldrik Frik blijft ontkennen, rechtbank verlengt voorarrest

Dode Ondernemingsweg Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)

ALPHEN AAN DEN RIJN - Rik B. uit Alphen aan den Rijn, de zakenpartner van de vermoorde Aldrik Frik, blijft nog minstens drie maanden vastzitten. De advocaat van de verdachte deed woensdag een vergeefse poging om haar cliënt vrij te laten.

Volgens de raadsvrouw zijn er geen sporen van de 59-jarige verdachte op het moordwapen aangetroffen. Daarnaast zou op camerabeelden niet vast te stellen zijn dat de verdachte ook de bestuurder van de auto is die op de ochtend van 3 augustus 2018 is gefilmd bij het bedrijf aan de Ondernemingsweg.

B. heeft altijd verklaard niets met de moord te maken te hebben. Toen hij die ochtend arriveerde op kantoor, trof hij naar eigen zeggen Friks levenloze lichaam aan. Daarop belde hij 112.

Vrouw van verdachte verhoord

De vrouw van de verdachte is eerder deze maand verhoord door de rechtbank. Die uitkomsten worden later dit jaar bekendgemaakt tijdens de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak. Het Openbaar Ministerie (OM) stelt dat de verdachte de verklaringen voor het politieverhoor heeft afgestemd met zijn vrouw. Mede om die reden is de vrouw onder ede verhoord.

B. was zelf niet aanwezig bij de zitting in de rechtbank. De eerste pro-formazitting maakte drie maanden geleden veel indruk op B., meldt zijn advocaat. Hij blijft iedere betrokkenheid bij het overlijden van Frik ontkennen.

Twaalf keer met bijl geslagen

Begin augustus werd Aldrik Frik dood aangetroffen in het kantoor van zijn bedrijf DBF Communicatie aan de Ondernemingsweg in Alphen aan den Rijn. Frik is twaalf keer met een bijl geslagen en met een touw gewurgd. Anderhalve maand na Friks dood werd zijn zakenpartner aangehouden op verdenking van de moord.

Het OM concludeert dat verdachte B. wel degelijk op die bewuste vrijdagochtend met Frik in het pand was en dat Frik op dat moment nog in leven was. Dat beeld wordt volgens justitie bevestigd door B.'s mobiele telefoon, zijn stappenteller en de camerabeelden die van B.'s auto zijn gemaakt. Ook zijn er bloedspatten aangetroffen op B.'s lichaam, meldde de officier van justitie woensdag in de rechtbank, en zou er een financieel motief zijn.

Op 19 juni is de volgende zitting in de rechtszaak.