Verkeersader tot half november afgesloten, hoe kom je van ene naar andere kant Alphen?

Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het is zover. De Willem de Zwijgerlaan, een van de belangrijkste wegen in Alphen aan den Rijn, is zaterdag dichtgegaan. Tot half november kun je niet ongestoord via de Koningin Julianabrug van de ene kant naar de andere kant van de Oude Rijn rijden. Wat gaat er gebeuren? Wanneer is welk deel afgesloten? En hoe kom je de wijk uit of kun je alsnog het water oversteken?

Wat gaat er gebeuren?

Er wordt aan de riolering gewerkt. Onder de grond liggen veel kabels en leidingen die elkaar kruisen en dat maakt het volgens de gemeente Alphen aan den Rijn 'een pittige klus'. De riolering ligt ook dieper dan gebruikelijk. 

Wanneer is welk deel afgesloten?

Om verkeershinder zoveel als mogelijk te beperken, worden de werkzaamheden in gedeeltes uitgevoerd:

  1. Van 8 juli tot 21 augustus is de Willem de Zwijgerlaan in z'n geheel afgesloten voor auto- en fietsverkeer, tussen de Ambonstraat en de Oranje Nassausingel.
  2. Van 21 augustus tot 16 september is een kleiner deel afgesloten: tussen de Lijsterlaan en de Oranje Nassausingel. Het benzinestation en de Wielewaalstraat zijn met de auto bereikbaar. Fietsers en voetgangers kunnen gewoon over de brug, het autoverkeer niet.
  3. Van 18 september tot 10 november is de Willem de Zwijgerlaan niet toegankelijk voor verkeer vanuit de Oranje Nassausingel richting de Prins Bernhardlaan. Het wegverkeer dat in tegengestelde richting rijdt, heeft hier geen hinder van en kan gewoon gebruik maken van de rijbaan.
  4. In de nachten van 13 tot 16 november is de Willem de Zwijgerlaan volledig afgesloten tussen de Ambonstraat en de Oranje Nassausingel. Fietsers en voetgangers hebben hier geen last van, zij mogen de brug oversteken.  

Hoe kom je de wijk uit?

Wie normaal gesproken de Schildersbuurt in- en uitrijdt via het kruispunt van de Willem de Zwijgerlaan met de Van Eijckstraat, kan dat de komende tijd niet doen. De woonwijk inrijden kan alleen via de weg langs het politiebureau (Kees Mustersstraat), om via de Max Euwesingel de Gerard Doustraat - en daarmee de Schildersbuurt - in te rijden. De woonwijk verlaten kan via dezelfde route, maar ook via de Hooftstraat onder de Julianabrug door.

Hoe kun je alsnog het water oversteken?

Storingen en weder dienende zijn de andere bruggen in Alphen gewoon toegankelijk. Dat betekent dat het gemotoriseerde verkeer via de Albert Schweitzerbrug, Koningin Máximabrug, de hefbrug of de N11 het water kan passeren. Voor fietsers en voetgangers zijn de Alphensebrug en de Swaenswijkbrug nog opties.

Lees ook: Lijsterlaan vanaf april maandenlang afgesloten voor werkzaamheden