Voetbalweekend: Koudekerk op doelsaldo kampioen, ARC op doelsaldo gedegradeerd

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – Koudekerk is in de laatste speelronde van de reguliere competitie kampioen geworden van de Derde Klasse A. De ploeg van Jarno Verweij had uiteindelijk na een zenuwslopende wedstrijd aan een gelijkspel op bezoek bij RVC ‘33 genoeg om concurrent BSC ’68 onder zich te houden, dankzij een beter doelsaldo.

Vreugde en verdriet lag tijdens het afgelopen weekend dichtbij elkaar. ARC leek vorige week met een overwinning tegen concurrent WV-HEDW directe degradatie uit de Vierde Divisie A te voorkomen. Door een gelijkspel tegen Hollandia degradeert de Alphense Racing alsnog direct naar de Eerste Klasse, omdat WV-HEDW wel met 3-1 wint op bezoek bij AFC ’34.

Voor de meeste clubs uit de gemeente Alphen aan den Rijn zit het seizoen erop, maar er zijn een aantal clubs dat nacompetitie speelt. BSC ’68 kan via de play-offs nog promoveren naar de Tweede Klasse. Zwammerdam strijdt in de nacompetitie om handhaving in de Derde Klasse. AVV Alphen vecht ook nog tegen degradatie uit de Vierde Klasse, terwijl Hazerswoudse Boys juist via het nacompetitie-toetje kans maakt om vanuit de Vijfde Klasse te promoveren.

Uitslagen, statistieken, samenvatting en interviews

4e Divisie A | ARC – Hollandia: 1-1

ARC kan zich in de laatste speelronde nog handhaven, in de nacompetitie belanden of rechtstreeks degraderen. Vlak voor rust krijgt de thuisploeg echter het deksel op de neus met de 0-1 van Hollandia. Tien minuten in de tweede helft produceert Arjan Ouwendijk de gelijkmaker. Na een rode kaart voor Hollandia jaagt ARC op de winnende treffer. Ondanks kansen voor Boyd Baatje, Donny van der Neut, Jesper Savenije, Beau Spruit en zelfs keeper Niels de Vogel weet ARC niet meer te scoren. Door de zege van WV-HEDW eindigt ARC op de voorlaatste plaats en is degradatie naar de Eerste Klasse een feit.

Scoreverloop: 0-1, 1-1 Arjan Ouwendijk.

4e Divisie A | DHSC – Alphense Boys: 4-3

Alphense Boys kent een belabberde start op bezoek bij DHSC. Na veertien minuten staat de thuisploeg in Utrecht al met 2-0 voor. Daarna knokt de ploeg van interim-trainer Edwin Vurens zich knap terug in de wedstrijd met de aansluitingstreffer na een half uur spelen en de gelijkmaker vier minuten voor rust. Drie minuten later komt DHSC vlak voor rust echter weer op voorsprong. In de 65ste minuut maken de Utrechters ook nog de 4-2. Ongeveer een kwartier voor tijd scoort Romeo Pieters wederom een aansluitingstreffer voor Alphense Boys, terwijl doelman Edwin Sudibyo in de slotfase een penalty van DHSC stopt. Alphense Boys weet echter niet meer een gelijkmaker te forceren en sluit het seizoen af met een nederlaag.

Scoreverloop: 1-0, 2-0, 2-1 Julian van der Kwaak, 2-2 Thierry Anthony, 3-2, 4-2, 4-3 Romeo Pieters.

2e Klasse C | FC Oudewater - Alphia: 2-0

Alphia heeft nog een kans om de nacompetitie voor promotie naar de Eerste Klasse te bereiken. De ploeg van Marcel Vondeling moet dan wel een beter resultaat behalen dan concurrent DONK. De nummer vier uit Gouda wint op bezoek bij EMM ’21 met 2-0, terwijl Alphia zelf een misstap begaat bij FC Oudewater. Door een 2-0 nederlaag eindigt Alphia de competitie op de vijfde plaats.

Scoreverloop: 1-0, 2-0.

3e Klasse A | RVC ’33 – Koudekerk: 0-0

Koudekerk heeft voorafgaand aan de laatste speelronde de beste papieren om de titel te pakken. De koploper heeft twee punten voorsprong op BSC ’68 en drie punten op RKDES. Koudekerk heeft echter moeite met laagvlieger RVC ’33. Beide ploegen krijgen kansen, maar weten die niet te benutten. De zenuwen voor het naderende kampioenschap lijken het spel van Koudekerk niet ten goede te komen. Daardoor blijft de strijd om het kampioenschap nog tot het laatste fluitsignaal spannend. De wedstrijd eindigt zoals die begon met een 0-0 stand. Koudekerk wint de titel uiteindelijk op basis van een beter doelsaldo.

3e Klasse A | Lugdunum – BSC ’68: 2-4

BSC ’68 vliegt uit de startblokken op bezoek bij Lugdunum. Na negen minuten staan de Benthuizenaren al met 0-2 voor dankzij een rake vrije trap en kopbal. Vijf minuten in de tweede helft maakt Lugdunum de aansluitingstreffer, maar na iets meer dan een uur spelen tikt Joep van Straalen de 1-3 binnen en vier minuten later knikt Falco Henzen de 1-4 in het doel. Lugdunum verzorgt met de 2-4 het slotakkoord. BSC ’68 komt op basis van doelsaldo net tekort voor het kampioenschap, maar plaatst zich met de tweede plaats wel voor de nacompetitie om promotie naar de Tweede Klasse.

Scoreverloop: 0-1 Lody Dijkhuizen, 0-2 Lijon Korving, 1-2, 1-3 Joep van Straalen, 1-4 Falco Henzen, 2-4.

3e Klasse A | ASC – Aarlanderveen: 5-1

Aarlanderveen is al uitgespeeld in de Derde Klasse A. Op bezoek bij ASC lukt het Aarlanderveen niet om het seizoen goed af te sluiten en coach Sander van Dijk een overwinning als afscheidscadeau te geven in zijn laatste wedstrijd als oefenmeester van de club. Aarlanderveen gaat met 5-1 onderuit en finisht op de vijfde plaats van de ranglijst.

Scoreverloop: (n.n.b.).

3e Klasse A | RKDES – Zwammerdam: 3-0

Zwammerdam heeft al twee keer op rij een matchpoint gehad om zich definitief te handhaven in de Derde Klasse A. Na een gelijkspel tegen ASC en verlies van TAVV is het tegen RKDES niet drie keer scheepsrecht voor Zwammerdam. RKDES moet winnen en hopen dat concurrenten Koudekerk en BSC ’68 averij oplopen. De gastheren doen wat ze moeten doen met een 3-0 zege, maar eindigen als derde. Door de nederlaag tegen RKDES en een 1-0 overwinning van DoCoS bij TAVV is Zwammerdam veroordeeld tot een plek in de nacompetitie tegen degradatie.

Scoreverloop: 1-0, 2-0, 3-0.

4e Klasse A | Floreant – Meerburg: 0-4

Floreant staat al bij de rust met 0-2 achter tegen nummer twee Meerburg. Uiteindelijk verliezen de Boskopers met 0-4, maar concurrenten Stompwijk ’92 en Warmunda gaan ook onderuit. Daardoor weet Floreant zich met één punt voorsprong op een plek die nacompetitie betekent als nummer acht te handhaven in de Vierde Klasse A.

Scoreverloop: 0-1, 0-2, 0-3, 0-4.

4e Klasse A | Sporting Leiden – Alphen: 4-0

AVV Alphen vecht in de laatste speelronde tegen directe degradatie uit de Vierde Klasse A. De Alphenaren staan twaalfde en lijden op bezoek bij nummer elf Sporting Leiden een 4-0 nederlaag. De ploeg van interim-trainer Jerry van Elsen vermijdt ondanks de verliespartij directe degradatie. Woubrugge verliest namelijk met 4-3 van Roodenburg. Daardoor kan Alphen zich gaan opmaken voor nacompetitie tegen degradatie uit de Vierde Klasse.

Scoreverloop: 1-0, 2-0, 3-0, 4-0.