Gepubliceerd op 26 Oktober 2018 om 14.55 uur

Voorbeschouwing voetbalweekend: drie gemeentelijke derby’s

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Studio Alphen doet dit weekend live radioverslag van de voetbalwedstrijden ARC - Zwaluwen '30, BSC '68 - Zwammerdam, Floreant - Aarlanderveen (allen zaterdag), Baronie - Alphense Boys, Bernardus - WVC en Foreholte - ROAC (allen zondag). Op televisie zijn vanaf maandag samenvattingen van Floreant - Aarlanderveen en Bernardus - WVC te zien.

Iedere vrijdag of zaterdag beschouwt Studio Alphen voor op het aanstaande voetbalweekend met de verslaggevers die de wedstrijden op zaterdag en zondag gaan bezoeken. Op maandag blikken we terug op de dan gespeelde voetbalwedstrijden.

'Doorgaan op dezelfde voet'

Tweeënhalve week geleden stond Alphense Boys aan de vooravond van de eerste van drie wedstrijden tegen clubs uit de top-3 van de ranglijst. Mede door een aanpassing in de opstelling stuntte Alphense Boys tegen achtereenvolgens Gemert (3-5) en Halsteren (2-0). Zondag wacht Baronie. 'Alphense Boys moet doorgaan op de ingeslagen weg en in hetzelfde spelsysteem spelen als tegen Gemert en Halsteren', vindt verslaggever Erik Joustra.

'Alphense Boys kan dan van iedereen winnen. Het belangrijkste dat de ploeg mee moet nemen uit de laatste twee wedstrijden is de strijd die geleverd wordt op alle fronten en het spelen met minder risico, vooral achterin. Dat gaat Alphense Boys verder helpen', verwacht Joustra. Alphense Boys staat achtste in de Hoofdklasse B. De teams staan dicht bij elkaar. Boys heeft acht punten minder dan de koploper en staat maar vier punten boven de nacompetitiestreep.

Aderlating ARC

De komende vier competitie- en één bekerwedstrijd(en) mist Huib Oversloot. De ARC'er is voor vijf duels geschorst na zijn rode kaart afgelopen zaterdag. Tegen CSW haalde de rechtback zijn tegenstander, die op weg naar het doel was, opzettelijk neer van achteren. 'Oversloot is een belangrijke speler. Het is een goede verdediger die aanvallend zeer gevaarlijk is. Het is dus een stevige aderlating. Maar, een straf van vijf wedstrijden lijkt mij wat zwaar', meent Joustra na het bestuderen van de televisiebeelden. Oversloot is in beroep gegaan tegen de hoogte van de straf.

Na een prima competitiestart met vier punten uit twee duels, verloor ARC met 5-2 van Roda '46 en speelde de Racing gelijk tegen Argon en CSW. Het optimisme heeft plaatsgemaakt voor zorgen. 'Om weer in de goede mood te komen dient er zaterdag gewonnen te worden', is de overtuiging van Joustra. 'In deze klasse staat alles dicht bij elkaar, er is nog niets verloren. Elke winst is belangrijk. En ik heb er vertrouwen. ARC moet ook vertrouwen houden in zijn eigen kunnen.' Aanstaande zaterdag speelt ARC de thuiswedstrijd tegen Zwaluwen '30 in de 1e Klasse A.

'BSC - Zwammerdam is zes puntenwedstrijd'

BSC '68 - Zwammerdam (3e Klasse A) is voor beide ploegen een belangrijke wedstrijd. BSC verloor al zijn competitiewedstrijden tot nu toe en Zwammerdam moet eigenlijk ook weer eens een driepunter halen om niet in degradatieproblemen te raken. 'Bij verlies van BSC worden de wolken wel erg zwart boven Benthuizen en neemt Zwammerdam afstand. Bij verlies van Zwammerdam voelt Damme de hete adem van BSC weer in de nek. Kortom, hoe gek het ook is in zo'n jong seizoen, maar het lijkt wel een zes puntenwedstrijd', blikt verslaggever Peter Fase vooruit.

'Ik verwacht een wedstrijd waarin beide ploegen afwachtend zullen zijn. BSC en Zwammerdam hebben de punten allebei hard nodig en willen geen tegengoal incasseren, want dan lopen ze weer achter de feiten aan', vermoedt Fase. 'Maar het zijn ook twee ploegen die graag aanvallend voetbal spelen dus zal er veel op het middenveld gespeeld worden.'

Floreant versus 'Henkie Plutano'

In de 4e Klasse A worden twee derby's gespeeld: Floreant - Aarlanderveen en Hazerswoudse Boys - Alphense Boys. Eerstgenoemde speelt zich af bovenin de ranglijst, in tegenstelling tot de tweede derby. 'Ik verwacht een spannende wedstrijd tussen twee ploegen die allebei willen winnen', stelt verslaggever Herman Scholten, doelend op Floreant - Aarlanderveen. 'Aarlanderveen had tot nu een relatief gemakkelijker programma en heeft alles gewonnen. Die status willen ze graag houden, maar Floreant, dat derde staat, wordt de eerste echte serieuze tegenstander.'

Bij Floreant zijn ze erop gebrand om te winnen. Binnen de selectie heerst nog steeds flink wat afkeer tegen Henk van Hof, de huidige assistent-trainer van Aarlanderveen. In zijn tijd als coach van de zondagtak van Floreant was hij niet bij iedereen binnen de Boskoopse vereniging even geliefd. Ook spreekt Floreant regelmatig zijn afkeer uit tegen 'aankoopbeleid' van Aarlanderveen. De Veners hebben veel spelers van buiten Aarlanderveen in de gelederen. Een aantal van hen combineert het voetballen bij de withemden met hun baan bij hoofdsponsor Pluto Sport. Henk van Hof wordt steevast 'Henkie Plutano' genoemd door de Floreant-selectie. Scholten: 'Ik denk niet dat het sentiment de overhand gaat krijgen, hoewel Floreant soms wel wat heetgebakerd kan zijn.'

Bernardus richting de top-6?

Bernardus kent met zeven punten uit vier wedstrijden een prima start in de 3e Klasse A, de afdeling waar het vorig seizoen eigenlijk uit degradeerde maar - door het opheffen van de vierde klasse voor één seizoen - toch opnieuw in mag uitkomen. 'Bernardus wist tot nog toe van de ploegen die onder ze staan te winnen. Gezien het programma de komende weken spelen ze vooral tegen ploegen uit de onderste regionen, waarin Bernardus dus een mooie reeks kan neerzetten', aldus verslaggever Thijs de Ruiter. WVC wordt wat dat aangaat een mooie graadmeter.

'Waar het bij Bernardus voorlopig nog aan schort zijn het aantal doelpunten voor, dit is nog een mager aantal met vijf goals. Omdat het aantal tegendoelpunten ook nog meevalt, pakt Bernardus voorlopig punten. Gezien het aantal goals dat WVC heeft gemaakt (14), krijgt de verdediging een belangrijke en moeilijke taak om zondag het doel schoon te houden. Als de aanvallers van Bernardus zondag uit hun schulp kruipen kan Bernardus een mooie stap richting top-6 zetten.'

Sport Lokaal

Iedere zaterdag- en zondagmiddag (14.00-18.00 uur) kun je op Studio Alphen luisteren naar het radioprogramma Sport Lokaal met live verslag van lokale voetbalwedstrijden. Ook andere sporten als waterpolo, korfbal, tafeltennis en hockey passeren wekelijks de revue. De samenvattingen zie je vanaf maandagavond 19.10 uur drie dagen lang op televisie bij Studio Alphen.

Naast het live radioverslag, interviews na afloop, televisiesamenvattingen, het maandelijkse programma De Voetbalkantine en de reguliere sportnieuwsvoorziening beschouwen we dit seizoen iedere vrijdag voor op het voetbalweekend en blikken we op maandag terug. Dat doen we met de verslaggevers die dat weekend de voetbalwedstrijden bijwonen of hebben bijgewoond.

advertentie
 
advertentie