Wethouder Maat krijgt de volle laag van de gemeenteraad

Gepubliceerd op 18 oktober 2019 om 16.18 uur

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Het vertrouwen in wethouder Leo Maat heeft donderdagavond een flinke knauw gekregen. De GroenLinks-wethouder kwam in de problemen tijdens de gemeenteraadsvergadering over de cultuurvisie en Theater Castellum. 'Wethouder Maat moet zijn werk beter gaan doen', klinkt het op het gemeentehuis.

De cultuurvisie van wethouder Maat, een beleidsdocument over de culturele ambities van de gemeente Alphen, kreeg voor de tweede keer in een half jaar tijd een onvoldoende van de gemeenteraad. 'Een kind uit groep zeven van de basisschool maakt een beter werkstuk', haalde SP-raadslid Iris van de Kolk eerder deze maand uit.

Toch werd de cultuurvisie, weliswaar gedegradeerd tot startnota, aangenomen. Zo kunnen de goede zaken alvast ten uitvoering worden gebracht en krijgt wethouder Maat een jaar de tijd om beleid te bepalen voor grote organisaties als Parkvilla, Castellum, het nog te realiseren poppodium en de bibliotheek die op dit moment in het Alphense centrum wordt gebouwd.

12 december in de herkansing

Penibel werd het toen Maat een agendapunt later de verbouwing van Castellum door de gemeenteraad wilde drukken. In de ogen van de wethouder kan al opdracht gegeven worden tot verbouwen, terwijl het onderzoek naar het mogelijk verkopen of verpachten van Castellum nog loopt. Er hebben twee serieuze kopers zich gemeld bij de gemeente Alphen. Maar dat vindt de gemeenteraad geen goed idee, die wil eerst duidelijkheid hebben of Castellum in andermans handen terecht komt.

Wethouder Maat was niet van plan om mee te bewegen en de gemeenteraad - inclusief coalitiepartijen Nieuw Elan en CDA - kondigde aan tegen het voorstel te stemmen en daarmee de verbouwing een jaar uit te stellen naar de zomer van 2021. Tijdens een lange schorsing hebben de coalitiepartijen en Maats medecollegeleden hem ervan overtuigd dat hij een knieval moest maken door de gemeenteraad voor te stellen nu nog geen besluit over de verbouwing te nemen.

Het heeft flink gedonderd achter gesloten deuren. 'We hebben de wethouder er tijdens de schorsing van kunnen overtuigen dat dit geen goed plan is. Er moet eerst een korte marktverkenning uitgevoerd worden en pas daarna besluiten', zegt CDA-fractievoorzitter Marjon Verkleij over wat er tijdens die schorsing is besproken. 'Als de emotie van het moment gezakt is, moeten we dit in alle rust goed bespreken met elkaaar', voegt André de Jeu van Nieuw Elan toe.

De gemeenteraad accepteerde de knieval en besloot pas op 12 december het definitieve besluit te nemen. Dan moet Maat duidelijk hebben of Castellum wel of niet de verkoop ingaat. 'Ik hoop dat hij in december met een behoorlijk voorstel komt. Want dit is wat mij betreft, in ieder geval op dit gebied, zijn laatste kans', stelt Ank de Groot (RijnGouweLokaal). 'We zagen een wethouder die zijn dossiers niet goed op orde heeft, zijn stukken niet goed kan presenteren en dingen zegt waarvan we vinden: hoe kun je dit nu doen?', vindt VVD-leider Anouk Noordermeer.

'Ik vind het onder de maat'

'Ik ben inmiddels elf jaar wethouder en dan heb je vaker tegenwind', antwoordt Maat nuchter op alle kritiek. 'Wat voor mij telt is dat de cultuurvisie is aanvaard door de gemeenteraad.' De fractievoorzitter van GroenLinks, René Driesen, steunt zijn wethouder. 'Ik vind het onder de maat. Dit is te gemakkelijk scoren', reageert Driesen. 'Veel politieke partijen komen zelf niet met ideeën en schieten heel makkelijk ideeën van anderen af. Dat zie ik te veel in de raad, ik word daar niet vrolijk van. De cultuurvisie mag gezien worden als groeimodel en cultuur mag best wat kosten. Mensen krijgen daar een hoop voor terug.'

advertentie advertentie