Wethouder Van As wil afzien van woningbouw parkeerterrein ARC: ‘Onderaan reservelijst’

Foto: Gemeente Alphen aan den Rijn
Parkeerterrein ARC Foto: Google Street View

ALPHEN AAN DEN RIJN - Voor de bewoners van de Alphense wijk Beerendrecht gloort de hoop dat op de parkeerplaats van voetbalvereniging ARC in de komende jaren toch geen woningen gebouwd gaan worden. Het college van burgemeester en wethouders heeft deze week een ommezwaai gemaakt, al wordt het een dubbeltje op zijn kant of de gemeenteraad dat óók gaat doen.

'Alleen als er echt geen andere opties meer zijn en de nood hoog is, zullen we met de gemeenteraad en direct-belanghebbenden gaan overleggen of we dit plan weer boven water moeten halen. Maar deze locatie staat voor nu onderaan onze reservelijst', verwoordt wethouder Gerard van As (Nieuw Elan, wonen) het nieuwe standpunt van het college.

Omwonenden en sportverenigingen willen niet dat langs de Oranje Nassausingel, naast 'de entree van Alphen', een nieuwbouwwijk komt. 'Ik heb goed nagedacht over waar het eindigt als we nu voor het eerst gaan bouwen in een recreatiegebied. Er is nu een nieuwe lijst met woningbouwlocaties die volgens mij op veel minder weerstand zullen stuiten. Die halen we qua prioriteit naar voren, dan kunnen we gemakkelijker en zonder procedures gaan bouwen. Het ARC-plan laten we rusten', aldus Van As.

De gemeenteraad besloot in mei om het parkeerterrein van ARC aan te wijzen als potentiële bouwlocatie. De gemeente Alphen aan den Rijn heeft berekend dat er 140 appartementen, eengezinswoningen en maisonnettes gebouwd kunnen worden op het parkeerterrein. Een tweelaagse parkeergarage onder de woningen moet het aantal parkeerplekken met 180 uitbreiden van 300 tot 480.

Net wel of net geen meerderheid?

Het is nog maar de vraag of de gemeenteraad in meerderheid meegaat met wethouder Van As. 'Wij zijn gedraaid', bekent fractievoorzitter André de Jeu van Nieuw Elan. 'De doorlooptijd om deze woningen te kunnen bouwen is te lang', meent De Jeu. 'Het aantal woningen weegt niet op tegen andere bouwlocaties. Dus de urgentie op deze plek mag eraf.'

De grootste politieke partij in de gemeenteraad stemde ruim drie maanden geleden nog in met het woningbouwplan, maar zegt zich deze week te hebben bedacht. Nu coalitiepartij Nieuw Elan zich voegt bij het rijtje tegenstanders uit de oppositie (VVD, het verdeeld stemmende D66, Beter Alphen en RijnGouweLokaal, red.) is de verhouding vooralsnog 18 tegen bouwen, 21 voor bouwen.

CDA en GroenLinks, de twee andere coalitiepartijen, zijn vooralsnog niet van plan om net als Nieuw Elan een knieval te maken. 'Wij hebben er in mei een klap op gegeven en daar willen we niet van afwijken. De woningnood is hoog en op de ARC-locatie kunnen veel woningen komen', reageert René Driesen (GroenLinks) desgevraagd.

'We hebben als raad besloten om deze locatie te onderzoeken en het verbaast mij dat de wethouder de uitkomst al weet voordat het onderzoek heeft plaatsgevonden. Wat ons betreft gaan we deze plek nog steeds onderzoeken', voegt Marjon Verkleij (CDA) toe.

Buurtbewoners

Peter Mooij van Bewonersvereniging Beerendrecht zegt af te wachten wat dit collegebesluit betekent voor de woningbouwplannen. De voorman is vrijdag geïnformeerd door de gemeente en gaat zich met de bewonersverenging voorbereiden op potentiële toekomstige inspraakmogelijkheden.

De bewonersvereniging haalde meer dan 800 handtekeningen op bij buurtbewoners die niet willen dat gebouwd wordt op het parkeerterrein van ARC. Enkele tientallen van hen verzamelden zich medio juli bij het gemeentehuis om te protesteren tegen de beoogde bouwplannen.

Vanwege het tekort aan woningen in Alphen, is wethouder Van As op zoek naar potentiële bouwlocaties. Omdat de provincie Zuid-Holland - vooralsnog - niet toestaat om te bouwen in de Gnephoek- of Noordrandpolder, zoekt Van As naar binnenstedelijke plekken.

Lijst huidige binnenstedelijke (onorthodoxe) woningbouwlocaties
 • Klompenmaker, schuin tegenover verpleeghuis Noorderbrink
 • Henry Dunantweg, parkeerterrein verpleeghuis Oudshoorn
 • Bospark, achter Groene Hart Leerpark
 • Oranje Nassausingel, parkeerterrein voetbalvereniging ARC
 • 's-Molenaarspad, voormalige Asfaltcentrale

Lijst nieuwe binnenstedelijke (onorthodoxe) woningbouwlocaties
 • Noordpoolsingel, tussen Wolters Kluwer en fietstunnel NS-station
 • Noorderkeerkring, voormalige kliniek GGZ Rivierduinen
 • Burgemeester Bruins Slotsingel, terrein achter Bruijnes Groep
 • President Kennedylaan, achter indoortennishallen Nieuwe Sloot
 • Sacharovlaan, voormalig gebouw Frames
 • Hoorn, (voormalige) locatie Sprey Houtimport/Qbiq
 • Prinses Margrietlaan, voormalig gebouw Wolters Kluwer
 • Winkelcentrum De Aarhof
 • Winkelcentrum De Ridderhof