Afgesproken subsidiekorting zwembaden van tafel, financiële problemen opgelost

Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - De financiële zorgen voor zwembaden AquaRijn en De Hoorn in Alphen aan den Rijn zijn verleden tijd. Zoals zich vorige week tijdens de commissievergadering al aankondigde heeft de gemeenteraad donderdagavond in meerderheid besloten dat de subsidie niet - zoals was voorgenomen - met een kwart miljoen euro wordt teruggebracht. Als dat wel was gebeurd, zou zwembadexploitant De Thermen 2 failliet gaan.

Een jaar geleden kwamen de financiële problemen aan het licht. Tevergeefs probeerde wethouder Gert-Jan Schotanus (Nieuw Elan) driekwart jaar geleden al om het nijpende tekort op te lossen, maar daar ging de gemeenteraad niet mee akkoord. Het verlies over 2018 werd weliswaar aangevuld door de gemeente Alphen, maar de definitieve oplossing voor de resterende jaren van de concessieperiode bleef uit.

Extern onderzoek wees echter uit dat 1,75 miljoen euro een reëel jaarlijks subsidiebedrag is. Door de subsidie voor 2019, 2020 en 2021 af te bouwen naar 1,5 miljoen euro zou de broekriem te strak worden aangetrokken, oordeelden onderzoekers. In tweede instantie besloot de Alphense politiek daarom om alsnog de De Thermen 2-subsidie op 1,75 miljoen euro te houden. Dat is nog altijd 600.000 euro per jaar minder dan de vorige exploitant, Sportspectrum, kreeg tot 2016.

Sportontmoetings- en gezondheidscentrum

In de komende drie jaar gaat onderzocht worden of zwembad De Hoorn zich kan transformeren tot een zogeheten integraal sportontmoetings- en gezondheidscentrum. Schotanus wil dat Alphenaren daar op een laagdrempelige manier kunnen bewegen, sporten en werken aan hun gezondheid. De Hoorn lijkt daar een ideale locatie voor, al zijn ook andere plekken optioneel.

Op initiatief van de oppositie wordt het onderzoek naar de mogelijke transformatie losgekoppeld van de subsidieverstrekking, zoals het college van burgemeester en wethouder voorstelde. Zwembad AquaRijn krijgt naast een zwembad- ook een buurthuisfunctie.

Stemming gemeenteraad

Voor (33): Nieuw Elan (9), VVD (6), CDA (5), GroenLinks (5), D66 (3), PvdA (2), ChristenUnie (2), SGP (1).

Tegen (5): SP (2), Beter Alphen (1), RijnGouweLokaal (1), Wijken en Kernen Belangen (1).

38 van de 39 raadsleden waren aanwezig.