Zwembad De Hoorn wordt mogelijk sportontmoetings- en gezondheidscentrum

Gepubliceerd op 17 oktober 2019 om 13.40 uur

ALPHEN AAN DEN RIJN - Zwembad De Hoorn in Alphen aan den Rijn gaat zich mogelijk doorontwikkelen tot een zogeheten integraal sportontmoetings- en gezondheidscentrum. Concrete voorbeelden noemt de gemeente Alphen nog niet, maar het gaat om voorzieningen zodat Alphenaren op een laagdrempelige manier kunnen bewegen, sporten en werken aan hun gezondheid.

De gemeente Alphen wil de komende drie jaar gebruiken om te onderzoeken of de twee Alphense zwembaden, en dan met name De Hoorn, kunnen transformeren tot sportontmoetings- en gezondheidscentrum. Vorige maand werd al bekend dat ruimtes in zwembad AquaRijn een buurthuisfunctie gaan vervullen. Daar gaat de gemeente Alphen volgend jaar aanvullend - een nog nader te bepalen - subsidie voor verstrekken.

Subsidie zwembaden niet teruggeschroefd

Het college van burgemeester en wethouders stelt voor om de jaarlijkse subsidie niet met 250.000 euro af te bouwen in 2019, 2020 en 2021 naar 1,5 miljoen euro. Extern en intern onderzoek heeft aangetoond dat 1,75 miljoen euro een reëel subsidiebedrag is. Dat is nog altijd 600.000 euro minder dan de vorige exploitant, Sportspectrum, kreeg tot 2016.

De Thermen 2, zoals het overkoepelende bedrijf boven de zwembaden heet, moet zorgvuldig kijken naar haar financiën om met 1,75 miljoen euro subsidie uit de voeten te kunnen, erkent het gemeentebestuur. Als die 1,75 miljoen euro subsidie te weinig blijkt te zijn, is dat het ondernemersrisico van De Thermen 2.

'De gemeente kan hier niet op worden aangesproken. Dit is contractueel vastgelegd', bevestigt het college van burgemeester en wethouders. Het was een van de grote discussiepunten tijdens het vorige politieke debat over de zwembaden.

Gaat gemeenteraad nu wel akkoord?

Wethouder Gert-Jan Schotanus (Nieuw Elan) gaat volgende maand alsnog proberen de gemeenteraad ervan te overtuigen dat de subsidie voor de Alphense zwembaden niet met 250.000 euro per jaar wordt teruggeschroefd. De Thermen 2 vroeg daarom omdat het op de begroting honderdduizenden euro's tekort kwam.

Een eerdere poging van Schotanus slaagde begin dit jaar niet. Wel besloot de gemeenteraad in maart om eenmalig ruim 280.000 euro uit te trekken om een faillissement te voorkomen en wethouder Schotanus de tijd te geven om in het najaar met een nieuw voorstel te komen.

Hieronder kun je het radio-interview met wethouder Gert-Jan Schotanus (Nieuw Elan) beluisteren.

advertentie advertentie