Zomerspektakel aan het Meer afgetrapt met uitverkochte vrijdagavond: ‘Alphenaren komen elkaar massaal tegen’

Foto: John van der Tol

ALPHEN AAN DEN RIJN - 'Dit is wat het allemaal zo mooi maakt. Dit is waar wij elk jaar opnieuw naar uitkijken.' Alphen aan den Rijn staat sinds vrijdagavond drie dagen in het teken van het Zomerspektakel aan het Meer. Met naar verwachting zo'n 75.000 bezoekers is dit het grootste jaarlijkse festival in de omgeving. 'Mensen komen er speciaal voor terug.'

Wie vrijdagavond door de entree loopt, kijkt gelijk de ogen uit. Als vanouds is het festivalterrein opgesplitst in twee delen. Het achterste deel, daar staat het grote muziekpodium met de rug naar de Zegerplas (Het Meer, zoals iedere Alphenaar het noemt). BLØF, Kraantje Pappie, Chef'Special en The Dirty Daddies treden op. De accommodatie voor het hoofdpodium - in de vorm van een cirkel - is omheind met tentjes waar lokale horecagelegenheden drie dagen lang eten en drinken verkopen.

'Dit is de derde keer dat ik BLØF zie in Alphen', zegt een vrouw. Dat betekent dat ze alle voorgaande edities van het Zomerspektakel aan het Meer - waar BLØF opgetreden heeft - ook heeft bijgewoond. Ze zingt mee met hits van vroeger en nieuwe muziek van de Zeeuwse rockband

Iedereen komt elkaar tegen

'Hé, jij hier?' of 'Hé, hoe is het met jou dan?'. Ook dat is typisch Zomerspektakel aan het Meer. Het is een feest der herkenning. Mensen die je al jaren niet hebt gezien of gesproken, zoals oud-klasgenoten, kom je tegen. Ieder jaar weer. En er zijn veel Alphenaren die verhuisd zijn vanuit Alphen elders naartoe, maar voor dit weekend speciaal terugkeren. Groningen, Hoorn, Utrecht, Amstelveen en Lisse zijn zomaar wat plaatsen die vrijdagavond langskomen.

Het Zomerspektakel aan het Meer bestaat sinds 2011. Aan de rand van de Zegerplas keken 1200 mensen naar Alain Clark en Waylon. De jaren erna groeide het evenement. Niet meer om het jaar, maar welk jaar. Met een festivalterrein dat plaatsbiedt aan 15.000 bezoekers. Bekende artiesten als Guus Meeuwis, Anouk, Kensington en Level 42 traden in de voorbije jaren op.

Terug naar het oplopen van het festivalterrein. Als gezegd is het terrein in tweeën gedeeld. Nieuw dit jaar is dat het voorste gedeelte niet alleen bestemd is voor muntverkoop-, toiletten en een reuzenrad, maar dat er ook twee extra kleine podia staan. 'Zo willen wij nog meer een festival uitstralen', zegt de organisatie. Want, heb je meerdere podia op je accommodatie, klim je als festival op de pikorde en wordt je voor grote artiesten weer aantrekkelijker om op te willen treden.

Mash-ups

BLØF, Chef’Special en The Dirty Daddies staan allemaal voor de derde maal op het Zomerspektakel. Voor Kraantje Pappie is het zijn tweede optreden. 'Wat ik de beste act vond? Met afstand The Dirty Daddies', luidt het antwoord. En zo zijn er meer. Vorig jaar was The Dirty Daddies de afsluiting van het driedaagse festival, op de gratis zondagavond. Maar vanwege het noodweer kwam slechts een paar mensen op de slotdag af.

'Ik was er toen ook. En ze zijn zo ontzettend goed', vindt een Alphense van misschien wel de bekendste Nederlandse coverband. De zevenkoppige formatie maakt mash-ups en elke hit vloeit een minuut later naadloos over in de volgende hit. 'Echt zo zonde van vorig jaar voor The Dirty Daddies, Maar de organisatie heeft hen beloond door ze nu als headliner te programmeren op de vrijdagavond. Echt top.'

Voor eerst sinds 2018 uitverkocht

Het Zomerspektakel aan het Meer is in de afgelopen twaalf jaar uitgegroeid tot een van de meeste gewaardeerde festivals in Nederland. Georganiseerd door vrijwilligers, in tegenstelling tot vrijwel alle grote Nederlandse festivals die een winstoogmerk hebben.

Dankzij gemeentelijke subsidie en honderden - met name - lokale sponsors kan Alphen er steevast weer van genieten. En dat gebeurt massaal. Voor het eerst sinds 2018 is de openingsavond van het driedaagse festival met 15.000 verkochte kaarten helemaal uitverkocht.

De opzet is als volgt: drie dagen festival waarbij alleen voor de openingsavond entree betaald hoeft te worden. Samen met de sponsors vormt de vrijdagavond de financiële basis voor de twee andere - gratis - festivaldagen.

Het Zomerspektakel aan het Meer gaat zaterdag en zondag verder. De zaterdagavond is traditiegetrouw een variant op Vrienden van Amstel Live, onder leiding van Xander de Buisonjé en zijn band. BENR, Berget Lewis, Belle Perez, Danny de Munk, Emma Heesters, Brainpower, Nol Havens, Erik Mesie, Jacques Herb en Daya Hendriks zijn van de partij. Het weerbericht is goed, dus de organisatie rekent op zo’n 12.000 bezoekers.

De zondag start met een grote openluchtkerkdienst en de obstacle run. De kerkdienst, middenop het festivalterrein, wordt jaarlijks door zo’n vijfduizend mensen bezocht. De obstacle run is ook volledig uitgekocht. Duizenden mensen zullen klimmen, klauteren, baggeren en zwemmen over 25 à veertig obstacles, afhankelijk of mensen deelnemen aan de vier of acht kilometer. ’s Avonds treden onder anderen Nielson, Suzan & Freek, FLEMMING en Roxeanne Hazes op voor duizenden aanwezigen.

Studio Alphen doet dit weekend live verslag van het grootste festival in Alphen aan den Rijn. Er zijn speciale radio-uitzendingen vanaf het festivalterrein bij de Zegerplas op vrijdag (19.00-23.00 uur) en op zondag (10.00-16.00 uur).

Lees ook: Zomerspektakel aan het Meer-weerbericht: blijft het droog en wordt het zonnig?