Aanvullende subsidie kinderboerderijen stopt, actieplan om zelf meer geld te verdienen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De overkoepelende stichting die kinderboerderijen Zegersloot, Bospark (beiden Alphen aan den Rijn) en De Contactweide (Bospark) beheert krijgt geen structurele subsidieverhoging. In plaats daarvan moet SAK (Stichting Alphense Kinderboerderijen) actief extra inkomsten verwerven. Ook worden de nodige investeringen gedaan.

Een lokaal verkooppunt, het opzetten van een theehuis, ruimteverhuur en een jaarlijkse crowdfundingactie moet het kinderboerderijbestuur op touw gaan zetten, zo staat in het actieplan. 'SAK is dan minder financieel afhankelijk van de gemeente en kan de kosten van de drie FTE na het wegvallen van de incidentele subsidie à 150.000 euro zelf dragen', vindt verantwoordelijk wethouder Erik van Zuylen (GroenLinks).

Het konijnenhotel en de varkensstal op Zegersloot worden vernieuwd, Bospark krijgt een nieuw onderkomen voor konijnen, paarden en varkens en De Contactweide kan een nieuw kippenhok verwelkomen. Verder wordt het dierenbestand in de komende jaren omlaag gebracht. Verzorgers hebben dan meer aandacht voor de aanwezige dieren en hoeven minder (mest)werk te verrichten.

77.000 euro

De lokale kinderboerderijen kampen al jaren met financiële tekorten. In 2018 wendde de stichting zich tot de gemeente omdat er een gat zat in de begroting. Een jaar later kwam de toenmalig wethouder met het plan om de Bospark-locatie te sluiten. Maar dat vonden zowel het kinderboerderijbestuur als de gemeenteraad geen 'oplossing': alle drie de kinderboerderijen moeten openblijven.

SAK zegt dat voor elkaar te kunnen krijgen met 77.000 euro extra subsidie, bovenop de 193.000 euro die de gemeente jaarlijks al overmaakt. Bij ruimere openingstijden is geen 77.000 euro extra subsidie nodig, maar 127.000 euro. En voor het meest ideale plaatje, als de kinderboerderijen aan alle wensen van deze tijd voldoen, moet de gemeente 291.000 euro extra beschikbaar stellen.

Datzelfde jaar werd wethouder Leo Maat, inmiddels opgevolgd door Van Zuylen, opnieuw teruggefloten door de gemeenteraad: 20.000 euro extra subsidie per jaar en zonnepanelen plaatsen stelde hij voor. Maar ook dat vond de gemeenteraad te weinig en dwong af dat drie jaar lang 50.000 euro extra subsidie wordt toegekend. 150.000 euro in totaal dus. Maar daar komt na 2022 een einde aan.

Kinderopvang

Kinderboerderijvoorzitter Wim Roest zegt in een reactie 'een goed gevoel te hebben' bij de prognose. 'Van te voren was duidelijk dat deze subsidie voor drie jaar was. Daarmee kregen wij drie jaar de tijd om de financiële situatie van de kinderboerderij gezonder te maken.'

Ondanks de coronapandemie, heeft SAK het eerste contract in de wacht gesleept. 'Wij hebben een overeenkomst gesloten met de kinderopvang voor een locatie op De Contacteweide in Boskoop.' Mocht eind 2022 blijken dat SAK niet zonder aanvullende subsidie kan draaien, is het woord opnieuw aan de gemeenteraad.