Alphen krijgt schaatsbaan van 400 meter: ‘Het gaat niet om prestige’

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het staat als een paal boven water: Alphen aan den Rijn krijgt een overdekte ijsbaan van 400 meter. Dat blijkt uit het afgelopen week gepresenteerde coalitieakkoord. Zo'n mobiele schaatsbaan, die momenteel alleen in Rotterdam wordt gebruikt, gaat de gemeente minimaal één miljoen euro kosten. De aankondiging is een opvallende wending, aangezien er eerder dit jaar geen politieke meerderheid voor het plan leek te zijn.

Hebben twee van de vier collegepartijen een concessie gedaan? Of heeft wethouder Gert-Jan Schotanus (Nieuw Elan), uit wiens koker het plan voor een overdekte ijsbaan in Alphen komt, de andere fracties overtuigd van zowel het nut als de noodzaak? Hij houdt het zelf op dat laatste. 'Het gaat niet alleen om prestige', bezweert Schotanus.

Feit is dat het CDA eind januari nog aangaf liever woningbouw op de beoogde locatie te willen. En ook D66 zag het plan destijds niet zitten. 'We hebben al een begroting die amper sluit. Dan kan dit niet de bedoeling zijn', sprak fractievoorzitter Gert van den Ham, die inmiddels is aangesteld als kersverse wethouder financiën in het nieuwe college van Alphen.

Eenmalige bijdrage

Volgens verantwoordelijk bestuurder Schotanus gaat het dus niet om prestige. Maar om wat dan wel? 'Waar het om gaat, is dat je iets hiernaartoe haalt dat een belangrijke aantrekkende factor kan hebben voor dit gebied', licht Schotanus zijn beweegredenen toe. 'Kijk naar het aantal ijsverenigingen en schaatsliefhebbers in deze regio.'

Daarnaast kan zo'n accommodatie 'een belangrijke rol vervullen in het kader van kinderen leren schaatsen', voegt Schotanus eraan toe. Dat er een prijskaartje van één tot anderhalf miljoen euro aan hangt, is voor hem geen groot bezwaar. 'We hebben afgesproken dat er een eenmalige bijdrage van de gemeente komt. Maar let op: daar wil deze portefeuillehouder ook iets voor terug.'

Naast de gevangenis

Hij doelt op de optie om scholen van de schaatsbaan gebruik te laten maken. Thijs Nederlof noemt het investeringsbedrag 'een soort lening' die hij als initiatiefnemer aanvraagt bij de gemeente. 'Die betalen wij terug in natura, door alle schoolkinderen in Alphen de mogelijkheid te geven minimaal één keer per jaar gratis te komen schaatsen', verduidelijkt de directeur van Schaatsbaan Rotterdam.

Sinds de opening in 2013 trekt de Schaatsbaan Rotterdam ongeveer 220.000 bezoekers per jaar. De mobiele constructie ligt van december tot begin maart op het complex van hockeyclub Leonidas. Voor een vergelijkbare ijsbaan op Alphense bodem heeft de initiatiefnemer een 2.0-variant in gedachten. Die bevat een bredere tunnel, meer mogelijkheden langs de kant en een volwaardige ijshockeybaan die ook geschikt is voor kunstschaatsen.

Beoogde locatie voor de ijsbaan is in eerste instantie het braakliggende gebied op industrieterrein Hoorn-West, vlak naast de Alphense gevangenis. Dat zal slechts een tijdelijke oplossing zijn. In de zoektocht naar een permanente plek richt Nederlof voorlopig zijn pijlen op 'een locatie ten zuiden van de N11 - in de buurt van afslag 10 - en één ten noorden van de Zegerbaan'.

'Eén druk op de knop'

Dat de aanleg van een schaatsbaan is opgenomen in het coalitieakkoord, heeft Nederlof niet verrast. 'Nu moeten we zorgen dat het er echt van gaat komen. Wanneer ik verwacht dat alles klaar kan zijn? Wat ons betreft in 2023. We hebben een klein jaar nodig om ons goed te kunnen voorbereiden. Het is één druk op de knop, maar die moet in eerste instantie van de gemeente komen.'

In tegenstelling tot Nederlof is Benjamin van Dolder wél verbaasd over de aangekondigde komst van een Alphense 400 meterbaan. In positieve zin. 'Dit is een mooie stap in de goede richting', reageert de voorzitter van schaatsvereniging STC De Rijnstreek. 'Hiermee kunnen wij extra doelgroepen aanboren. Het is nog steeds eerst zien, dan geloven, maar laten we er met zijn allen vol voor gaan.'

Lees ook: Rekenwonder Willem (82) uit Alphen verbreekt wereldrecord: 'Hoofdrekenen is topsport'

Bekijk hieronder een reportage die Studio Alphen eind januari maakte over de mogelijke komst van een mobiele schaatsbaan.