Resultaten uit onderzoek naar staat Koningin Julianabrug laten langer op zich wachten

Foto: Mike Mourits

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het onderzoek naar de schade in een van de aanbruggen van de Koningin Julianabrug gaat langer duren. Eind september werden de resultaten verwacht, maar dat wordt eind oktober. Dan moet duidelijk zijn welke herstelmaatregelen er nodig zijn en welke kosten die met zich meebrengen.

Tijdens werkzaamheden aan het fietspad op de brug zijn in juli problemen aan de aanbrug ontdekt. Op veel locaties bleek de wapening bloot te liggen en daarnaast ontbraken er ook delen van de dwarswapening en hoofdwapening. 'De inspectie van de scheur gaf een ernstiger schadebeeld van verwacht. Op basis van een analyse en nader onderzoek bleek een groot deel van de wapening te ontbreken, ook bleek een deel gebroken te zijn', valt te lezen in een brief van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Daarop werd besloten om zowel de onderdoorgang aan de kant van de Hooftstraat als de brug zelf af te sluiten voor verkeer.

Eerder meldde het college van burgemeester en wethouders dat er geen gevaar op instorten bestond, als antwoord op vragen van RijnGouweLokaal. Uit de nieuwe brief blijkt dat echter anders in elkaar te zitten. 'Naar aanleiding van de hiervoor vermelde constateringen zijn de beschikbare tekeningen beoordeeld en is er een onveilige situatie vastgesteld, waarbij plotseling bezwijken van het overstek (ten hoogte van het fietspad) tot de mogelijkheden behoort', valt te lezen. Inmiddels is er een stempelconstructie geplaatst, die het mogelijk maakt om zowel onder als over de brug verkeer toe te laten.

Advies om schade te herstellen

Het advies- en ingenieursbureau Royal Haskoning DHV is ingeschakeld om onderzoek te doen naar de schade op de brug. Er wordt onderzocht hoe de schade is ontstaan en wat er moet gebeuren om de brug weer op te lappen. 'Op dit moment zijn de onderzoeken gedeeltelijk uitgevoerd en gedeeltelijk in uitvoering. Denk hierbij aan betonboringen en metingen van de situatie', aldus het college van b en w.

Het adviesbureau is op dit moment bezig met het laatste deel van het onderzoek. Hierin worden de meest waarschijnlijke oorzaken van de schade onderzocht, waarmee een advies wordt gegeven om de schade definitief te herstellen. Dat moet eind oktober zijn afgerond.

Eerste helft 2022

Daarna is het aan het gemeentebestuur om een besluit te nemen over hoe de schade wordt hersteld. De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn wordt in de raadsvergadering van 16 december gevraagd om hiervoor krediet beschikbaar te stellen. Als daarna alles volgens planning verloopt, kunnen de werkzaamheden aan de Koningin Julianabrug in de eerste helft van 2022 plaatsvinden.