‘Geen instortingsgevaar geweest Koningin Julianabrug’

Foto: Mike Mourits

ALPHEN AAN DEN RIJN - Er is geen gevaar geweest dat de Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn instort. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in een antwoordbrief op politieke vragen van RijnGouweLokaal. Aanleiding is de ontdekte scheur onder het fietspad, met als gevolg dat een van de twee vaste delen van een brug die op het land staan (aanbruggen) plotseling gestut moest worden deze zomer.

De fractie van raadslid Ank de Groot wilde van het gemeentebestuur weten hoe het komt dat zij zo zeker weet dat de Julianabrug niet op instorten staat en gekozen heeft voor een gedeeltelijke afstuiting (onderdoorgang Hooftstraat en eenrichtingsverkeer Willem de Zwijgerlaan) in plaats van de brug helemaal dicht te gooien.

Het antwoord: 'Het fietspad aan de kant van de Cornelis de Vlamingstraat is in 1984 binnen de bestaande wegindeling van de brug ingevoegd door het versmallen van het voetpad en de rijbaan. De scheur zit ter hoogte van de oude scheiding van het wegdek en het oude (bredere) voetpad, daar waar de betonnen uitkraging dunner is dan onder de rijbaan. Daardoor is de geconstateerde scheur niet van invloed op de hoofdconstructie van de brug en heeft het geen gevolgen gehad voor het gebruik van de rijbaan en het voetpad aan de kant van de Blijenbergstraat.'

Hele brug onderzocht

In 2011 werd de Koningin Julianabrug acuut afgesloten omdat de oeververbinding over de Oude Rijn op instorten stond. De constructie was door roest dermate aangetast, dat de brug kon bezwijken. Na reparatiewerkzaamheden volgden jaren van storingen. Nieuw groot onderhoud moest aan die problemen een einde maken, maar in augustus 2015 viel het brugdek met hijskranen en al - tijdens het inhijsen - bovenop huizen en winkels in de Hooftstraat. Sinds het voorjaar van 2016 is de brug in Alphen weer operationeel.

Hadden de problemen van nu voorkomen kunnen worden door tussen 2011 en 2015 breder onderzoek te doen naar de Julianabrug, wilde RijnGouweLokaal ook weten. Nee, stelt het gemeentebestuur. 'In 2013 is de gehele brugconstructie onderzocht', luidt het antwoord. Wel wordt op dit moment - door een ander ingenieursbureau dan in het verleden - de hele Julianabrug onder de loep genomen. De resultaten verwacht de gemeente in september. Ook wordt dan duidelijk hoe de huidige scheur heeft kunnen ontstaan.

Lees ook: Eenrichtingsverkeer op Koningin Julianabrug wordt vrijdag opgeheven