Gepubliceerd op 01 Januari 2020 om 13.00 uur

Politiechef over jaarwisseling: meer schade en zwaar vuurwerk, sfeer wel gemoedelijk

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Veiligheidsregio Hollands-Midden meldt op Nieuwjaarsdag weliswaar dat het aantal incidenten flink is afgenomen in de gemeente Alphen tijdens oud en nieuw, desondanks constateert de Alphense politieteamchef dat er meer vernielingen lijken aangericht dan voorgaande jaren. John Nieumeijer doelt vooral op vernielde bushokjes en autobranden. Ook heeft de politie het beeld dat er - met name in aanloop naar de jaarwisseling - meer zwaar vuurwerk is afgestoken.

'De incidenten zijn wat opvallender en passen niet in het beeld van voorgaande jaren. En met name de geconstateerde vernielingen staan in contrast met de gemoedelijke sfeer', vindt Nieumeijer. Hoe het komt dat er een verschil lijkt te zitten met het beeld dat de veiligheidsregio schetst? 'De veiligheidsregio baseert zich op incidenten. De collega's op straat zien de kapotte bushokjes en dat is niet altijd gemeld.'

Opruimen opgeblazen bushokjes

Een medewerker van busmaatschappij Arriva veegt bij daglicht het glas van de gesneuvelde bushokjes aan de Amerikalaan, President Kennedylaan en bij de Albert Schweitzerbrug (allen in Alphen aan den Rijn) bij elkaar. De cobra (illegaal vuurwerk) en baksteen waarmee de bushalte aan de Amerikalaan is opgeblazen, liggen nog tussen het glas. Een bord is door de explosie meters verderop beland. Voor zover bekend is in Alphen één bushokje compleet vernield. 'De laatste jaren ging het goed, maar dit jaar zijn het er veel', is de conclusie.

Maar er is ook goed nieuws te melden over de jaarwisseling. 'Wat vooral positief is, is dat hulpverleners met rust zijn gelaten. Waar de brandweer of wij moesten optreden, kon dit ongestoord gedaan worden. Zoals het hoort', zegt politieteamchef John Nieumeijer blij.

Vuurwerkafval ophalen op 2 januari

Donderdagochtend, 2 januari, komt de gemeente Alphen vanaf 08.00 uur vuurwerkafval ophalen. Inwoners worden opgeroepen om het vuurwerk zo snel mogelijk op te ruimen zodat kinderen niet op zoek gaan naar (on)ontploft vuurwerk. Het vuurwerkafval kan neergezet worden op de vaste aanbiedplekken.


Vernield bushokje langs de Amerikalaan in Alphen aan den Rijn.
advertentie
 
advertentie