Bij welk lokaal zomerfestival gaan jouw voetjes van de vloer? Hier een overzicht

Foto: Ron Hoenson (Holland-Pictures.com)

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – Het lekkere weer is in aantocht. Slaat de festivalkoorts bij jou ook toe? Naast dat de regio veel ‘zomerse’ festivals te bieden heeft, kunnen ook in de gemeente Alphen aan den Rijn de voetjes van de vloer.

Bevrijdingsfestival Alphen aan den Rijn (Rijnplein, Alphen aan den Rijn – 5 mei)

De organisatie wilde dit jaar een Bevrijdingsfestival met ‘een Alphens tintje’. Daarom staan er meerdere regionale talenten op het podium. De line-up bestaat uit Waylon, BENR, dj Ruben van der Meer, Pater Moeskroen, Daya Hendriks, Wild Romance en De Grote.

Het podium komt dit jaar parallel aan de Oude Rijn, net als bij de Sinterklaasintocht. Nieuw dit jaar is ook het culturele podium; de winkeliersvereniging bij de Aarkade heeft hiervoor een vlonder op het water neergelegd.

Tentfeest Aarlanderveen (SV Aarlanderveen – 17 t/m 20 mei)

Niet alleen in de grote kernen van de gemeente Alphen aan den Rijn is het feest, ook in Aarlanderveen kunnen de voetjes binnenkort van de vloer. Het festijn wordt afgetrapt met muzikale optredens van Barry Fest, Harrie Snijders, Diaz & Bruno en dj Menzoo. De dag daarna is het de beurt aan popupband De Coronas.

Tijdens de laatste twee dagen van het feest is het podium op zondag 19 mei voor PLORK en de Aannemers. De afsluiting is een familiedag met een optreden van Johnny & The Gangsters of Love. 

Festival Onderuit (Boerderij Groot Rozenburg, Koudekerk aan den Rijn – 25 & 26 mei)

De zomermaanden zijn niet alleen maar volgepland met muzikale optredens; er is ook ruimte voor theater, dans, poëzie en beeldende kunst. Om het nog extra speciaal te maken is de polder het decor. De verschillende kunstvormen kom je tijdens dit festival tegen op plekken waar je ze normaal gesproken niet zomaar kunt bewonderen, zoals tussen de hooibalen of op een kar achterin het weiland.

Het festival wordt aangevuld met verschillende workshops en, al dan niet lokale, hapjes en drankjes.

Zomerspektakel aan het Meer (Zegerplas, Alphen aan den Rijn – 31 mei t/m 2 juni)

Even zag het ernaar uit dat het driedaagse festival niet meer gratis toegankelijk zou zijn. Dankzij de hoofdsponsor werd het besluit om 17,50 euro voor de entree te vragen teruggedraaid. De festivaldagen op zaterdag en zondag zijn hierdoor nog steeds gratis toegankelijk.

Op zaterdagavond kun je genieten van Xander de Buisonjé met een flinke lijst van gasten; onder andere Peter Koelewijn, Jan Smit, Ruth Jacott en Brainpower. Zondag is het de beurt aan Flemming, Diggy Dex, Snollebollekes en opnieuw Brainpower.

Voor de vrijdag moeten wel tickets worden aangeschaft, maar daar staan dan wel optredens tegenover van onder meer Snelle, Krezip en Afrojack.

Foto: Studio Alphen

Lekker Hollands (Park Rijnstroom, Alphen aan den Rijn – 21 & 22 juni)

Ondanks dat de echte sportzomer nog moet beginnen, is het op 21 en 22 juni al tijd om de oranjekleurige accessoires weer van zolder te halen. De vroegere Alphense Haringparty’s zijn verleden tijd; het evenement wordt nieuw leven ingeblazen met de naam Lekker Hollands.

Vrijdagavond 21 juni staat in het teken van de voetbalwedstrijd Nederland-Frankrijk: op een groot scherm is dit duel tijdens de groepsfase van het EK te zien. De avond daarna is het tijd voor echte Hollandse muziek. Onder andere Menno Aben, The Naked Truth en Piano en Pils beklimmen het podium. Voor wat extra energie zijn er typische Hollandse lekkernijen verkrijgbaar.

Dutch SummerVibes Open Air (Zegerplas, Alphen aan den Rijn – 5 juli)

Kom helemaal in de zomerse sfeer tijdens dit muzikale festival. Het feest is voor jong en oud; de line-up bestaat uit een mix van muzikaal talent, die verschillende genres ten gehore brengt. Met namen zoals Marco Schuitmaker, Wolter Kroes, John West, Jesse Prins, Yves Berendse en Helemaal Top kan er weer flink gedanst worden op het evenemententerrein aan de Zegerplas.

Wet ’n Wild Beachfestival (Zegerplas, Alphen aan den Rijn – 6 juli)

Alle (tech)houseliefhebbers opgelet: vanaf 14.00 uur gaan de deuren open van het evenemententerrein langs de Zegerplas. Tijdens dit strandfestival treden artiesten op als Benny Rodrigues, Michel de Hey, Daf, Menesix en Joella Jackson.

Foto: Rezon Pattipeiluhu

Sama Sama Maluku Festival (Zegerplas, Alphen aan den Rijn – 7 juli)

Dit jaar is het tijd voor een XXL-versie van het Molukse festival, waarmee het de grootste editie in Nederland is. Met 150 meter aan kraampjes waar verschillende producten en lekkernijen te koop zijn; Molukse foodstands; een cocktailbar en een Molukse massagestand is er genoeg te doen om de Molukse cultuur te ontdekken.

Ook aan het oor is gedacht; er staat namelijk een line-up van zeventig (Molukse) artiesten klaar. Onder meer Berget Lewis, The Chicago Funk en Alphenaar Danjil & Friends zijn live te horen. 

Foto: Stichting Blooming Boskoop

Blooming Boskoop (Proeftuin van Holland, Boskoop – 8 & 9 juni)

Het Boskoopse ‘hippie-festival’ keert, na een succesvolle eerste editie, terug. De zaterdag staat in het teken van eten, drinken, dansen en live-muziek. Alles staat in het teken van de jaren 60, 70 en 80; vooral door de muziek van Now What, Have a Cigar, Ventol en Case Choice, een band met voormalige leden van onder meer De Bende en Hardzat. Ook het semi-akoestisch gitaar/zang duo Lipstick Lush is van de partij.

De dag daarna is het tijd voor de Polderdag, dat vergeleken met het Polderfeest op de zaterdag gratis toegankelijk is. Er is een kunstmarkt, georganiseerd door Boskoop Creatief. Ook is er entertainment voor de jongere bezoekers. Live muziek komt onder meer van het Pop-In Koor, Rock Vocals en Eclectic Gems.

Lees ook: De zomerfestivals staan voor de deur, hier kan je naartoe