2,5 miljoen extra nodig voor fietsbrug Aarkanaal
GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De kosten voor het bouwen van de fietsbrug over het Aarkanaal zijn nogmaals hoger dan geschat. Bij de aanleg van de fietsbrug, die de Raadsbrug gaat heten, loopt de gemeente nu tegen meerdere problemen aan. Daarom vijf vragen en antwoorden over de fietsbrug:
Wanneer komt de Raadsbrug?
De plannen voor het maken van een fietsbrug over het Aarkanaal liggen er al 25 jaar. De bouw van de Raadsbrug is in 2022 begonnen en zou in april 2024 af moeten zijn, maar door de extra kosten is het nu onzeker of dat gaat lukken.
Waar komt de Raadsbrug precies te staan?
De brug gaat over het Aarkanaal en de N207 en verbindt de Nieuwkoopseweg en de Burgemeester Bruins Slotsingel in Park Zegersloot.
Waarom komt er een fietsbrug?
Een fietsbrug over het Aarkanaal vermindert de afstand voor scholieren uit Aarlanderveen/Nieuwkoop met een aantal kilometer. Ook zou het verkorten van de afstand ervoor kunnen zorgen dat mensen uit de omgeving eerder met de fiets naar hun werk gaan of voor plezier in de omgeving gaan fietsen.
Wat zijn nu de kosten?
Het initiële budget voor de brug was ruim 5 miljoen euro. Daarvan nam de provincie Zuid-Holland 2,8 miljoen op haar rekening. Samenwerkingsorgaan Holland Rijnland droeg 9 ton bij en de gemeente Alphen aan den Rijn 7,5 ton.
Dat budget bleek eerder dit jaar niet genoeg. De gemeente legde in april al 9 ton extra neer voor de bouw van de fietsbrug. Nu komt daar dus ook naar schatting 2,5 miljoen euro bij. Dit komt door onvoorziene omstandigheden als asbest en bodemverontreiniging. Ook moet het ontwerp aangepast worden en zijn er nieuwe eisen van de provincie Zuid-Holland. Hiermee komen de totale kosten rond de 7,5 miljoen te liggen.
Hoe gaat het nu verder?
De gemeenteraad gaat op 25 januari 2024 vergaderen over de nieuwe kosten van de brug. De bouw gaat tot die tijd door. Of het project daarna wordt stopgezet is nog onzeker.
De gemeente gaat onderzoeken of de problemen ook voor minder geld kunnen worden opgelost en huurt externe adviseurs in. Ook geeft de gemeente aan dat ze in gesprek gaat met de provincie Zuid-Holland over de kostenverdeling, om onder andere te kijken welke kosten bij welke betrokken partijen te verhalen zijn.
Eerder gaf oud-wethouder Kees van Velzen (CDA) aan dat een eventuele kostenstijging niet op de rekening van de gemeente zou komen. Dit lijkt nu echter niet te lukken.