Maatregelen tegen vuurwerkoverlast: waar blijven de particuliere initiatieven?

Foto: Julius Verzaal

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Om de jaarwisseling zo rustig mogelijk te laten verlopen, heeft de gemeente een aanpak voor de komende jaren opgesteld. De gemeente zet in op preventie en houdt in samenwerking met jongerenwerkers en de politie zicht op bepaalde 'hotspots' in diverse wijken in aanloop naar het feest. 

De jongerenwerkers organiseren activiteiten rondom de jaarwisseling die een preventieve werking moeten hebben op de overlast. Verder hoopt burgemeester Liesbeth Spies dat er in de toekomst, zoals andere jaren in de Rijnstreekhal, weer evenementen georganiseerd worden. 

'Stop als vriendengroep of sportvereniging geld in een pot en organiseer een mooie vuurwerkshow', stelt ze voor. Hoewel Spies dit soort initiatieven toejuicht, zijn er nog weinig voorstellen binnengekomen. 

Incidenten met vuurwerk in de afgelopen jaren

De afgelopen jaren zijn er verschillende vuurwerkincidenten geweest. In 2020 ontplofte er illegaal vuurwerk in een woning aan het Aïdaplein. Het jaar erop ontstond er door vuurwerk brand in twee appartementen aan de Geerestein en in een woning aan de Akkerwinde. 

Ook in het Rode Dorp is de situatie de afgelopen jaren meerdere keren uit de hand gelopen. Er werd onder andere met illegaal vuurwerk gegooid naar hulpverleners en er werden spullen vernield en in de brand gestoken

Ten opzichte van andere jaren viel de schade tijdens de laatste jaarwisseling mee. In totaal waren de kosten 31.700 euro. Om een beeld te geven, tijdens de jaarwisseling een paar jaar eerder was het bedrag een stuk hoger: 50.000 euro in 2020/2021, en 48.000 euro in 2021/2022.  

'Het zal nooit helemaal zonder hinder en overlast verlopen', zegt burgemeester Liesbeth Spies. In samenwerking met politie en justitie worden de risico's van tevoren in kaart gebracht. Mede op basis daarvan worden maatregelen getroffen om de vuurwerkoverlast zoveel mogelijk te beperken. 

Regels rondom het afsteken van vuurwerk

Sinds 2020 is er een landelijk verbod op het afsteken van vuurpijlen en knalvuurwerk, dat blijft ook dit jaar van kracht. Ander vuurwerk is toegestaan vanaf 18.00 uur op oudejaarsavond tot 02.00 uur op nieuwjaarsdag. Vreugdevuren zijn verboden. 

Net als vorig jaar zijn er vuurwerkvrije zones aangewezen: de gebieden rond de verschillende kinderboerderijen, alle losloopgebieden voor honden, het Heempad en de parkeerplaats bij vogelpark Avifauna. 'Als mensen nog meer gebieden willen aanwijzen als vuurwerkvrije zone, kunnen we dat in overweging nemen', aldus de burgemeester. Kindervuurwerk is op deze locaties wel toegestaan. 

Verder is het lastig om mensen die vuurwerk afsteken op heterdaad te betrappen. Daarom stelt de gemeente dat het goed is om melding te maken van vuurwerkoverlast. 'Als er op een plek veel meldingen zijn van overlast, kunnen we gerichter controleren', staat in het plan geschreven. 

Andere maatregelen

In de Edelstenenbuurt gaan de laatste jaren buurtouders op pad om toezicht te houden, in gesprek te gaan en de jeugd aan te spreken op ongewenst gedrag. 

Afgelopen jaar werd een recordhoeveelheid illegaal vuurwerk in beslag genomen. Jonge mensen die toch betrapt worden op het bezit van illegaal vuuwerk, kunnen naast een traject bij Halt of bij het Openbaar Ministerie ook een bestuurlijke maatregel opgelegd krijgen. Ze moeten dan samen met hun ouders in gesprek met de burgemeester daarover.

Jongeren die strafbare feiten plegen, zoals het afsteken van illegaal vuurwerk of het hinderen van hulpverleners, krijgen een traject bij Halt. Als er schade is moet de jongere die zelf vergoeden.  

Vervolg

De gehele aanpak en alle maatregelen staan opgetekend in de aanpak vuurwerkoverlast 2023-2026. In november wordt er definitief over het plan besloten, dan staat het onderwerp op de politieke agenda.